ДО ПРОЛЕЋА – Град добија тактилне стазе

ДО ПРОЛЕЋА – Град добија тактилне стазе

Слепим и теже слабовидим особама у Лозници ускоро би у једном делу града требало да буде лакше кретање него што је било до сада. Како је потврдио директор ЈП “Лозница развој” Никола Драгићевић за ЛН, договорено је да у Лозници буду урађене тактилне стазе намењене лакшој оријентацији слепих и теже слабовидих особа, а уколико временске прилике дозволе, то ће бити урађено пре пролећа.


Ова новина у градској инфраструктури резултат је недавног састанка представника Савеза слепих Србије и Националне асоцијације особа са инвалидитетом са градоначелником Видојем Петровићем, на коме су предочене потешкоће са којима се суочавају и договорено шта се може урадити на поправљању постојећег стања. Петровић је тада казао да ће ускоро у Улици Светог Саве  бити постављени семафори са звучном сигнализацијом.

– У складу са исказаним потребама слепих и теже слабовидих особа у нашем граду, договорено је да прве тактилне стазе буду урађене у Улици Светога Саве и Булевару Доситеја Обрадовића где се и налазе просторије Међуопштинске организације слепих Србије у Лозници. Оне ће бити урађене као део постојећих површина за кретање пешака, а њихово постављање биће финансирано из градског буџета. Настојаћемо да то буде урађено што пре, сигурно до пролећа уколико нас време послужи – казао је Драгићевић.

Он је подсетио да су приликом преуређења великог броја раскрсница у граду оне прилагођене кретању особа са инвалидитетом, слепима, теже слабовидима, особама у колицима обарањем ивичњака како би се лакше попели са коловоза на тротоар. Нове тактилне стазе, звучни семафори, оборени ивичњаци много ће значити на умањењу проблема слепих и теже слабовидих особа у нашем граду на које сваке године у свом прогласу указује и Савез слепих Србије. Корисници белог штапа суочавају се са проблемом неприступачног окружења, што укључује не само приступ јавним објектима, већ и приступачну саобраћајну инфраструктуру и небезбедне тротоаре што ће Лозница сада почети да поправља.


Иначе, тактилне стазе су рељефно издигнуте ходајуће површине и намењене су лакшој оријентацији слепих и слабовидих особа, које коришћењем белог штапа или ходом преко тактилног рељефа стазе добијају и препознају информације о усмеравању хода или потенцијалним опасностима дуж пута. Могу бити постављене и на улици и у унутрашњости неког објекта, и одликује их то што су отпорне на механичка оштећења и спољашње временске услове (снег, киша, ветар, со). Поседују противклизну заштиту, омогућавају несметано кретање корисника колица и лаке су за одржавање, а чисте се истим препаратима као и подлоге на које су монтиране.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Др Марија представила књиге путем фејсбука

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )