ОДГОВОР ГРАДСКЕ УРБАНИСТКИЊЕ – Ништа се не ради мимо закона

ОДГОВОР ГРАДСКЕ УРБАНИСТКИЊЕ – Ништа се не ради мимо закона

На тврдње одборника Групе грађана “Смело за Лозницу” да су измене и допуне Плана детаљне регулације (ПДР) централне градске зоне донете уз “грубо кршење закона”, реаговала је градска урбанисткиња Драгана Јовановић која је на конференцији за новинаре тврдила супротно. Она је рекла да, када су у питању ови наводи, представници  групе одборника “Смело” очигледно нису упознати и нису прочитали Закон о планирању и изградњи, нити подзаконски акт који се бави планском документацијом, као ни План генералне регулације (ПГР) за насељено место Лозница”.


– Примедбе су неосноване и нетачне зато што ПГР предвиђа да се у зонама где је обавезна израда плана нижег реда, ПГР не примењује, односно да се плановима нижег реда прописују правила грађења, уређења и сви урбанистички параметри. То је у складу и са Законом о планирању и изградњи, члановима 25 и 27, а поготово са чланом 30, који каже да су правила за делове у обухвату планских докумената за које је одређена даља планска разрада – правила усмеравајућег карактера за даљу планску разраду. Закон је предвидео да се ПГР дефинишу правила уређења и грађења у деловима територије где су већа насеља типолошки усаглашена и за те зоне предвиђа правила грађења и уређења. ПГР су дефинисане зоне за обавезну израду ПДР где се ПГР не примењује. То значи да су правила из вишег реда само усмеравајућег карактера – објаснила је Драгана Јовановић и додала да је конкретно за зону центра усвојен велики број ПДР са плановима нижег реда која су прописала правила грађења и уређења у зависности од блока до блока и да су она другачија у односу на правила грађења из плана вишег реда.

Како је истакла, све те ПДР усвајала је Скупштина града и “исти ови одборници који сада постављају питања везана за овај плански документ”. Главна урбанисткиња је рекла да је ПГР предвидео да на једну стамбену јединицу постоји једно паркинг-место, да се то обезбеди у оквиру сопствене парцеле, а предвидео је то да у неким зонама степен заузетости објекта на парцели буде 60 или 70 одсто, проценат обавезне зоне од 20 одсто, што је у ужем градском центру у блоковима немогуће остварити.

– И та правила су усмеравајућег карактера за планове у централној зони. Зато је за парцелу у централној зони дата могућност да степен заузетости буде и до сто процената. Негде је дат и мањи проценат зеленила, а за зоне где је предвиђена израда планова нижег реда (ПДР) дата је одређена слобода урбанисти, односно планеру да сходно специфичности блока или локације парцела одреди правила грађења. Планови нижег реда који су усвајани, као и овај, нису у нескладу са законом нити са планом вишег реда с обзиром на то да је он дефинисао да се не примењује у плановима нижег реда и где је рекао да су та правила усмеравајућег карактера. Зато сматрам да одборници нису читали закон и правилнике из ове области и нису се бавили ПГР за Лозницу и зато су све те примедбе потпуно неосноване – закључила је Јовановићева.


Када је реч о паркинг-местима, она је објаснила да је ПГР, у оном делу где се примењује, последњим изменама унео правило да се забрањује завистан вид паркирања путем клацкалица или ауто-лифтова. То значи, објашњава она, да није дозвољено да се организују гараже тако што ће се возила паркирати једна изнад другог механичким системима. Такође, додаје Јовановићева, није забрањено да се у гаражу возило спусти путем рампе или ауто-лифта. Она је навела пример да су на више локација издате дозволе за вишепородичне објекте, где је предвиђен систем клацкалице, односно паркирање аутомобила на спрат, инвеститор би добио употребну дозволу и потом би све те клацкалице натоварио на камион и пребацио на другу локацију како би и тамо добио употребну дозволу. У таквим ситуацијама реаговала је грађевинска инспекција и зато је ово правило стављено ван снаге. Ауто-лифтом је могуће само спуштати аутомобил у гаражу, објаснила је.


– Што се тиче израде планске документације, она подразумева подужу процедуру, а то значи стручну контролу од стране комисије за планове која проверава да ли плански документ има све што треба, одговарајућу садржину и да ли је донет у складу са законом, да ли планско решење одговара свим прописаним параметрима. Нормално је да је комисија за планове проверавала и да ли постоји изјава одговорног урбанисте да је план усклађен са законом јер то је лице које је одређено да изради плански документ и за њега одговара у потпуности. Мора да има своју важећу лиценцу и то је саставни део сваког планског документа. Оно што се одборницима доставља приликом доношења планског документа, прописано чланом 69 правилника, јесте предлог одлуке са текстуалним и графичким делом плана и обавезни прилози попут извештаја о стручној контроли, где се виде све примедбе комисије, извештај о јавном увиду, ко је све поднео пријаве и тако могу да прате процедуру израде плана. Ништа више од материјала се не доставља одборницима. Изјава одговорног урбанисте се не доставља одборницима и зато је вероватно погрешно извучен закључак да та изјава недостаје, али она је, наравно, саставни део планског документа и обавезно мора да постоји. То није део скупштинског материјала приликом доношења плана – поручила је Драгана Јовановић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОД ОШ ‘’ВУК КАРАЏИЋ’’ – Стигли ‘’лежећи полицајци’’

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )