ГРУПА ГРАЂАНА „СМЕЛО ЗА ЛОЗНИЦУ“ – Траже поштовање закона

ГРУПА ГРАЂАНА „СМЕЛО ЗА ЛОЗНИЦУ“ – Траже поштовање закона

Одборници Групе грађана „Смело за Лозницу“ одржали су данас своју прву конференцију за штампу од почетка рада новог сазива Скупштине Лознице. Према речима одборника Драгана Пајића, разлог њиховог обраћања јавности је незадовољство радом локалног парламента, као и указивање на непоштовање законских мера када је реч о планским документима за градњу на територији града.


– Сматрамо да је недопустив начин вођења седнице Скупштине града јер, када утврђеним дневним редом дођу на ред одброрничка питања, одборничка већина масовно излази из сале и тако опструише могућност постављања питања, док председник Скупштине супротно Пословнику затвара седницу и тако онемогућава опозицију да изнесе своја одборничка питања пред јавност. То се десило и на последњој седници када је наша колегиница Душица Баровић од председавајућег добила реч, изашла за говорницу, а онда је председавајући проценио да одборници убрзано напуштају салу и да неће бити кворума, због чега је затворио седницу. Наша одборница није успела да изнесе своје питање, што сматрамо недопустивим и зато на овај начин апелујемо на Скупштину града и на председавајућег да то убудуће не чине – рекао је Пајић.

Он је додао и то да је на прошлој седници, другог дана заседања Скупштине скоро без ”запажања у јавности и средствима информисања прошла тачка дневног реда измене и допуне Плана детаљне регулације (ПДР) централне градске зоне, иако су одборници опозиције аргументима говорили да је тај план донет уз грубо кршење закона, Плана генералне регулације (ПГР) и Правилника којим се регулише доношење планских докумената”. Одборница Душица Баровић сматра да је на претходне две седнице показано елементарно непоштовање одборника опозиције и њиховог права да изнесу своја питања или прокоментаришу добијене одговоре.

– План детаљне регулације централне зоне је тема за себе, а посебно су занимљиви објекти кафана „Централ“ и „Европа“. Управо ту су грубо прекршени виши плански документи, а то је ПГР. Овај ПДР уопште није у складу са вишим планским документом, иако је то обавезно да буде и њиме је омогућено да само две парцеле имају екслузивна права градње, чиме су прекршени плански документи вишег реда. ПДР није написан у складу с правилником јер је по Закону о планирању и изградњи обавезна изјава одговорног урбанисте. Ми у ПДР немамо именованог одговорног урбанисту нити његову изјаву, самим тим, неко ко би требало да сноси одговорност. У овом документу се помиње „носилац задатка“, а Правилник то не познаје, већ искључиво одговорног урбанисту. Поставили смо ово питање и главном градском урбанисти, али нисмо добили никакакав одговор као ни коментар на то што се инвеститори обавезују да ће водити рачуна о томе да не угрозе поглед суседних објеката, а нас занима како је то могуће урадити, ако се зна локација осталих објеката – рекла је Баровићева.

Одборник Владан Љубинковић најавио је формирање Савета за борбу против корупције који ће чинити тим у оквиру ГГ „Смело за Лозницу“.

– Ситуација у Лозници нам налаже тако нешто јер се питања која захтевају одговоре прећуткују и игноришу. Савет је формиран, ја сам председник, а у њему су стручњаци из домена борбе против корупције, безбедности, људи који имају искуства у раду. Дужност нам је да сумирамо документацију која прати одређене догађаје и, уколико постоји сумња у коруптивне радње, то проследимо одређеним службама државе. Позивамо грађане и организације да нам се обрате ако имају сазнања или доказе о учињеној корупцији – рекао је Љубинковић.

Како је поручено са ове конференције за штампу, нико од опозиционих одборника се не противи правилима и условима изградње али се захтева да они буду унети у ПГР и постављени као правило градње за све.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОНАЧНО У БУЛЕВАРУ – Успоривачи саобраћаја

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање активно оболелих

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )