У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Др Марија представила књиге путем фејсбука

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Др Марија представила књиге путем фејсбука

Библиотека Вуковог завичаја организовала је данас прво онлајн представљање својих нових издања. Корисници друштвених мрежа могли су на званичној фејсбук страници градске библиотеке уживо да пропрате представљање збирке песама „Инвенција“ и збирке прича „Тешке приче“ др Марије Лазаревић.


Реч је о ауторки која је у свет књижевности ушла својом првом књигом „Психолошке игре политичара“, објављеном пре годину дана, а сада је наставила свој списатељски рад кроз стихове и приче. Др Марија Лазаревић је специјалисткиња опште медицине и психотерапеуткиња у супервизији, чланица је Менсе, а запослена је у здрваственој амбуланти у Лешници. Ауторка је бројних научних радова из области психологије и психијатрије. Разговор са гошћом водио је Драган Тошић, организатор културних програма у лозничкој библиотеци, који је указао на то да су „Тешке приче“ инспирисане докторкином свакодневном праксом и догађајима из радног искуства. Како је објаснио, књига је одобрена од Етичког одбора Лекарске коморе Србије. Говорећи о својој првој збирци поезије, др Лазаревић је рекла да је она настајала још од факултетских дана, док је збирка прича настала у току ове године.

– Почела сам да је пишем у време када је кренула пандемија ковид-19, када су нам ускраћени социјални контакти и дружење, када смо се окренули више себи самима и када сам имала више времена за писање. Нисам знала да ли ће то бити роман или збирка прича и уз препоруку лектора одлучила сам да то буде ипак збирка коју чини 30 прича. Све се баве појединачним случајевима из моје праксе, темом људске пролазности, али обилују и детаљима из природе, најмање говоре о смрти. Иначе, памтим многе пацијенте, њихове дијагнозе и заиста је тешко направити дистанцу од тога, али то је посао лекара – рекла је ауторка и додала да је у припреми још једна збирка песама које су духовне садржине, везане за Српску православну цркву, а које су настале у овој години.


Др Марија Лазаревић је рођена 1975. године у Лозници. Медицински факултет и специјализацију завршила је у Београду, а затим уписала докторске академске студије из неуронаука у Крагујевцу. Завршила је едукацију из психотерапије, област трансакционе анализе, у трајању од пет година, а написала је и многобројне научне радове из области медицине и психотерапије које је представила на конгресима и у међународно признатим научним часописима.

– Свесни да већ дуго нисмо у могућности да се дружимо са нашим корисницима и суграђанима на књижевним вечерима, одлучили смо да на овај начин остваримо контакт са њима и представимо неке од нових књига чији смо издавачи. У складу са новим мерама Владе Србије од понедељка поново имамо пуно радно време од седам и тридесет до пола осам увече, али на снази остају мере обавезног ношења заштитних маски, као и све остале противепидемијске мере које су раније донете. Дозвољено је присуство највише пет особа у нашим просторијама уз поштовање физичке дистанце (минимум четири квадратна метра по особи) – поручила је Мирјана Пејак директорка установе, која је током овог онлајн преноса била у улози сниматеља.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Шест сати без струје

КОНАЧНО У БУЛЕВАРУ – Успоривачи саобраћаја

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )