У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о текстилу и одећи

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о текстилу и одећи

Од данас у Музеју Јадра отворена је изложба радова „Безвременске нити повезују…“ дизајнерке текстила и одеће Драгице Чечарић. Ова поставка је инспирисана ауторкином љубављу према природним материјалима и тканинама, плетиву, предиву и влакну, а изложбу је организовао Центар за културу „Вук Караџић“.


О радовима ауторке говорила је Марина Цветановић, кустоскиња-историчарка уметности у овој установи указавши да већ сам назив изложбе асоцира на повезаност традиције и модерног, као и примењене и класичне уметности, што је и основна инспирација ауторке.

– На овим радовима уметница је искористила знање и умеће својих прапреткиња, а приликом свог уметничког рада служи се интердицсиплинарним приступом, видљивим приликом креирања идеје, технолошких процеса, обликовања и крајњег резултата. На радовима је чврста веза између прошлости и нечег модерног – рекла је Цветановићева.

Драгица Чечарић је рођена у Чачку и има дугогодишње искуства у раду као дизајнерка текстила и савременог одевања. Дипломирала је дизајн текстила и одеће, а тренутно је студент другог степена мастер студија НТФ факултета Универзитета у Љубљани. Припрема мастер тезу под насловом „Ауторска колекција – Еквилибријум“, код менторке професорке Елене Фајт.


– У мојим радовима се види да модерно без традиције не може и да нико не треба да одустаје од својих снова. Човек себи не треба да поставља границе и зато сам ја користила дигиталне технологије у комбинацији с традиционалним начином обраде вуне. Радови који чине део ове поставке, део су три циклуса мојих радова – „Рудник мојих снова“, „Дигиталне нити“ и „Изнад и испод цилиндра“. Неки су скица за дигитални дизајн, шаблони за штампу дигиталним технолошким поступком на свили – рекла је ауторка која је ове године имала самосталну изложбу „Под наводницима слике“ у Београду, а учествовала је и на колективним изложбама у Љубљани, Овчар Бањи, ревијама и различитим пројектима.

Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу рекла је да је уметница успела да веома стару технику пустовања вуне прилагоди савременом начину изражавања, подсетивши да је ово уједно и последња изложба у овој години коју приређују у Музеју Јадра.

– У време пандемије коронависуса успели смо да реализујемо планиране програме уз поштовање епидемиолошких мера заштите. Све манифестације смо прилагодили тим условима, водећи рачуна о здрављу запослених и посетилаца. Нажалост, многи програми су прошли без онолико публике колико смо ми навикли, али се надамо да ће се све ускоро вратити у нормалне токове – поручила је директорка позивајући Лозничане да посете изложбу до 31. децембра, сваког радног дана од осам до пет поподне.

С. П. 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ ЛОЗНИЦЕ БРАНКИЦА НЕГОВАНОВИЋ И ДРАГИША КОМАРЧЕВИЋ – Спорт је победио у години под маскама

ЦРВЕНИ КРСТ ЛОЗНИЦЕ – Стижу пакетићи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )