УТИЦАЈ КОРОНЕ НА ПРИРОДУ – Маскама није место у реци и на тротоару

УТИЦАЈ КОРОНЕ НА ПРИРОДУ – Маскама није место у реци и на тротоару

Корона је донела огромну потрошњу заштитних маски, рукавица, визира, плексигласа, незабележену у људској цивилизацији. Због људске непромишљености и неодговорном односу према животној средини, она је на индиректан начин угрозила и реке, језера, шуме, океане, паркове… Свакодневна је слика да на тротоарима и травњацима видимо бачене заштитне маске, угажене, прљаве, које неко после употребе бацио на та места уместо, на одговарајући начин, у корпу за смеће или контејнер.


Они који се тако понашају не размишљају да су материјали од којих су направљене маске, рукавице, визири, као и плексиглас у највећем броју случајева неразградиви или су веома тешко разградиви. Према писању медија, потребно је и до 450 година за разградњу хируршких маски у природи, а да би чак и тада микропластика нашкодила морском свету и екосистему. У извештају једне организације за заштиту мора  процењује се да је 1,56 милијарди заштитних маски завршило у океанима широм света ове године што оставља тешке последице на морски животињски и биљни свет. Организација “Океани Азије”, са седиштем у Хонгконгу, објавила је извештај који показује да је морски свет загађен с додатних 4.680 до 6.240 тона пластике због непрописно одбачених маски.

Услед пандемије, дошло је до значајно чешћег коришћења пластике за једнократну употребу, као што су лична заштитна опрема, паковања производа за хигијену и куповина хране која се носи. Загађење пластиком сваке године убије око 100.000 морских сисара и корњача, више од милион птица, па чак и већи број риба, бескичмењака и других животиња, рекли су из “Океана Азије”. Негативан утицај има и на рибарство и туризам, а глобалну економију годишње кошта око 13 милијарди долара. У том извештају се предлаже коришћење заштитних маски за вишекратну употребу и информисање јавности о правилном одлагању отпада. Француска непрофитна организација “Мер Пропр” (Чисто море), чије активности укључују редовно прикупљање отпада на Азурној обали, крајем прошлог месеца објавила је да су рониоци пронашли ковид отпад – десетине рукавица, маски и боца средства за дезинфекцију руку испод медитеранских таласа, помешаних с уобичајеним отпадом од чаша за једнократну употребу и алуминијских лименки. Власти су само у Француској поделиле две милијарде маски за једнократну употребу. Знајући то, ускоро ћемо на Медитерану имати више маски него медуза – рекао је Лорен Ломбар  члан ове организације.

Било би добро да штитећи себе ношењем маски, људи њиховим некотролисаним бацањем не угрожавају истовремено своју животну средину. Корона ће проћи, али последице које ће побацане маске, визири и остали материјали оставити на реке, океане, шуме, животиње, трајаће неупоредиво дуже и неће их решити вакцина, ни лекови. Докле је човечанство стигло показује и податак да је пластична кеса нађена на дубини од 10.927 метара, на дну јужног краја Маријанског рова у Тихом океану.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТОКУ ОВЕ ГОДИНЕ – Само трећина музичара тражила лиценцу

НОВО ИЗ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ – Сабрана дела проте Игњата Васића

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )