У ТОКУ ОВЕ ГОДИНЕ – Само трећина музичара тражила лиценцу

У ТОКУ ОВЕ ГОДИНЕ – Само трећина музичара тражила лиценцу

Година на измаку свакако је једна од најтежих за музичаре који су раније у овом периоду већ имали уговорене ангажмане за новогодишње празнике, али и друге наступе, концерте, забаве или приватна весеља. Према подацима Удружења музичара џез, забавне и рок музике из Београда, које окупља око десет хиљада чланова, тек трећина је од јануара поднела захтев за лиценцу неопходну за рад у законским оквирима. Овај податак изнела нам је Дуња Блажић, председница лозничког Удружења музичара и извођача “Нота”, преко којег се добију одговарајућа документа, предвиђена од августа 2017. године Законом о раду и одредби о посебном колективном уговору за ангажовање естрадно-уметничких извођача.


– На основу тог закона, власници угоститељских објеката дужни су да провере да ли певач и музичари који наступају у њиховом објекту поседују дозволу, али и да са сваким извођачем потпишу уговор о пружању услуге. Нажалост, сведоци смо да је епидемиолошка ситуација онемогућила многе да се баве својим пословима па су тако и музичари ушли у категорију оних којима је егзистенција угрожена. Подаци показују да је тек једна трећина њих још у јануару извадила потребну дозволу за рад, такозвану лиценцу, али само мањи број је успео нешто и да ради пре почетка пандемије и у оном летњем периоду када је укинута ванредна ситуација. Сви други су остали без посла и у веома тешкој су позицији – прича Дуња Блажић.

Како се стање с коронавирусом мењало нагоре, тако су и музичари западали у све већу неизвесност, а посебно тешко је оним породицама у којима су супружници уједно и колеге. Наша саговорница истиче да су неки успели да одсвирају једно или два весеља, можда пар викенда у хотелима или ресторанима, али да је највише њених колега који нису уопште радили.

– Од укупног броја, можда је тек четвртина успела да заради неки динар од свог посла. Слични су показатељи и у другим удружењима широм Србије. У овом тренутку нико се и не интересује за вађење лиценце за 2021. годину – каже она и подсећа да, иначе, овај документ важи годину дана, од јануара до краја децембра.

Удружење музичара и извођача “Нота” из Лознице основано је 2014. године и годишње му се за дозволу за рад јавља између 70 и стотину чланова.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО ИЗ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ – Сабрана дела проте Игњата Васића

ЗА ЛОЗНИЧКИ СТАДИОН – Обустављен тендер

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )