У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ – Корона, депресија и млади

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ – Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ школи, на почетку и повремено потпуно ограничење кретања, онемогућавање окупљања и дружења на уобичајеним местима. Присутна је и брига за сопствено, али и још више за здравље старијих чланова породице, а све то може да остави бројне последице међу којима су и оне у вези са менталним здрављем. Једна од најчешћих је депресија. Анђелка Симић, психолог у Предшколској установи ”Бамби”, захваљујући искуству у својој досадашњој пракси са младима школског узраста, објашњава за Грми Ло, омладинску редакцију Лозничких новости, шта је то заправо депресија и како се борити против ње.


На питање шта је депресија, наша саговорница каже да је то озбиљна болест која се односи на поремећај расположења. Наиме, депресија траје дуже од уобичајених промена расположења, односно оних тренутака када смо повремено тужни на дневном нивоу. За разлику од таквих, краткотрајних промена расположења депресија нас у великој мери онеспособљава. Ова болест утиче на то како мислимо, како се осећамо и понашамо.

Симптоме депресије можемо поделити на више области. Дакле, први су симптоми који се односе на физичке сметње. Физичке сметње које се тада јављају су: промене апетита, односно, једемо више или мање него обично, сметње при спавању или успављивању и тешко одржање сна. Присутни су психосоматски симптоми, као што су необјашњиви болови у телу, који немају медицински узрок. Затим, поред физичких сметњи, јављају се промене у мишљењу и осећањима. Примери за то су: смањење концентрације, тешко доношење базичних одлука, осећај кривице, осећај доласка нечег лошег и мисли о убиству или самоповређивању. Када је у питању понашање, оболеле особе се често повлаче из друштва, занемарују обавезе и себе. Често особе оболеле од депресије подлежу употреби алкохола и психоактивних супстанци – каже Симићева.

Уколико симптоми депресије буду присутни дуже од две недеље, потребно је обратити се психологу или психијатру.

Симићева каже да је депресија присутнија код жена него код мушкараца.

Тачан узрок настанка депресије још увек није познат, али постоји неколико фактора који су битни за њену појаву. Фактори који се сматрају одговорним за појаву депресије су: генетски фактори, особине личности, дисбаланс неуротрансмитера у мозгу, тешко детињство, услови живота – објаснила нам је Симићева.

Такође она каже да су млади сада више охрабрени по питању обраћања психологу поводом депресије, зато што су више информисани о бројним болестима.


Против депресије се можемо борити на различите начине и она је болест која се може држати под контролом. Уз адекватну терапију, људи оболели од депресије могу да воде квалитетан живот. Такође и особе које повремено имају депресивне епизоде своје расположење могу подићи радећи на јачању самопоуздања, храбрећи себе, избегавајући перфекционизам, али и проналаском пријатеља који нас прихватају онаквима какви јесмо, бављењем хобијем, физичком активношћу – поручује наша саговорница.

Она посебно истиче то да је изузетно битно да млади имају пријатеље који их не омаловажавају, терају на пороке и негативно утичу на њих.

– Млади треба да имају пријатеље који ће на квалитетан начин утицати на њих, јер је то битно када се ради о депресији. Треба сви да верују у себе и да вреднују себе на најбољи могући начин – истиче Симићева.

Александра Бека Дамњановић

ПРОЧИТАЈ И…

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН – Три рада, три награде

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ – Златибор идеално место

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )