ТУЖНА ВЕСТ – Преминуо књижевник Јанко Вујиновић

ТУЖНА ВЕСТ – Преминуо књижевник Јанко Вујиновић

Прексиноћ је у Београду у 76. години преминуо књижевник Јанко Вујиновић, завичајни писац из јадарског краја. Тужна вест потврђена је данас из ковид болнице у Батајници, као и из Библиотеке Вуковог завичаја, установе у којој је Вујиновић био радо виђен гост и пријатељ чијим књижевним вечерима су се радовали његови земљаци из Вуковог завичаја.

Јанко Вујиновић је рођен 7. априла 1945. у Брадићу, студије српског језика и књижевности завршио је на Филолошком факултету у Београду, а од 1976. до 1994. године радио је у београдској издавачкој кући „Књижевне новине“, где је био уредник и заменик главног уредника листа, као и уредник у издавачкој делатности.

Вујиновић је био песник и прозни писац, а током летњег семестра 1992. године радио је и као предавач на Славистичкој катедри Универзитета „Јожеф Атила“ у Сегедину.

У другој половини деведесетих живео је у Немачкој, у Нојсу код Диселдорфа, издржавајући се новинарским, књижевним и предавачким радом.

И наредних десет година (од 2000. до 2010. године) провео је у иностранству, у Пољској, у Лођу, где је као лектор и виши предавач радио на Катедри за јужну славистику Универзитета у том граду.

Објавио је збирку песама „Мукла распуклина“ (Багдала Крушевац, 1973), приповетке „Књига о радовању“ (Слово љубве, Београд, 1979), роман „Вучји накот“ (Просвета, Београд, 1986), документарна проза „Косово је грдно судилиште“ (Просвета, Књижевне новине, Јединство, Београд-Приштина,1989), приче „Пешке по Србији“ (Драганић, Београд, 1993), роман „Паника у интерситију“ (Дерета, Београд, 2000), роман „Књига о храсту“ (Филип Вишњић, Београд, 2014) и збирка песама „Распуклина, трагови“ (Филип Вишњић, Београд, 2018).

Песме, приче, одломци из романа су му превођени и објављивани на десетак језика.

У 2016. години објављен је обиман зборник „Наративна полифонија Јанка Вујиновића“. Приређивач зборника је др Марко Недић, а издавач „Филип Вишњић“. Недић је у овај избор уврстио студије, есеје, рецензије 54 аутора из Србије, Немачке, Босне и Херцеговине, Македоније, Републике Српске, Црне Горе, Пољске, а у Манастиру Троноша 8. јуна 2017. одржан је округли сто о Вујиновићевим књигама. Научна саопштења са тог књижевног скупа, као новонастали текстови, 2018. објављени су у зборнику „Унутрашње путовање Јанка Вујиновића“ у којем су заступљени радови двадесет двоје познатих професора, књижевних критичара, историчара… Приређивачи овог зборника су Марко Недић и Милан Лукић, а издавач „Филип Вишњић“.

За „Књигу о храсту“, Вујиновић је добио награду „Јанко Веселиновић“ за историјски роман, коју од 2015. додељују Удружење књижевника Србије и Скупштина општине Богатић, а за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору, 2015. награђен је Вуковом наградом. Повељу за животно дело 2018. доделило му је Удружења књижевника Србије, као своје највише признање. Повељу Лознице добио је 2015, а последњи пут у родном крају појавио се у септембра ове године, као беседник на 87. Вуковом сабору.

Термин и место сахране биће саопштени накнадно.

С. П.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )