СКУПШТИНА ГРАДА – Четвртина буџета за капиталне инвестиције

СКУПШТИНА ГРАДА – Четвртина буџета за капиталне инвестиције

Због обимног дневног реда Скупштина града Лознице заседала је два дана. Јуче је већином од 49 гласова од  присутна 53 одборника, усвојен Буџет града за 2021. годину.  Према речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, Одлуком о буџету града за наредну годину планирани су укупни приходи и примања у износу од 2,987 милијарди динара, од чега стварни приходи буџета износе 15,5 милиона динара, од виших нивоа власти планирано је 38,5 милиона, 206 милиона је планирано по основу продаје нефинансијске имовине, односно продаје грађевинског земљишта на Лагатору. Планирано је и да се из 2020. у наредну годину пренесе 262 милиона док су укупни текући приходи планирани у износу од 2,456 милијарди динара.


– План је базиран и на остварењу прихода у овој години с обзиром на то да смо на неколико позиција већ крајем новембра и почетком децембра остварили планиран износ. У питању су пре свега, порези на зараде, на имовину, порези на наслеђе и поклон, трансфери од виших нивоа власти. То  нам даје за право да верујемо да ћемо у 2021. години, без обзира на тренутну ситуацију изазвану епидемијом корорнавируса, остварити планиране приходе и финансирати све оно што је планирано – рекао је Томић.

Како је рекао, расходи буџета су превасходно капитално оријентисани, поред обавеза  према буџетским корисницима, најважније  ставке се тичу  финансирања образовања за које ће бити  издвојено  укупно 522 милиона динара. Субвенције јавним предузећима мање су за 17 милиона динара.

– За одржавање путне мреже и за капитално улагање у путну мрежу опредељено је 380 милиона, што је за стотину милиона више него у овој години. Од овог износа 150 милиона биће уложено у путну мрежу за неколико значајних праваца и то: прву  фазу изградње улице на Лагатору  од градског базена до Плавог ресторана, пут у Тршићу од Омладинског центра до Гробља, пут у Липници, Радуловачки и Стефановића пут у Лозничком Пољу, Улицу Вука Караџића у Лешници, Улицу палих бораца у Трбушници и улицу која води  до школе у Доњим Недељицама – рекао је он.

– Укупна капитална улагања из буџета града износе 731 милион динара или 24,45 одсто, дакле четвртина планираних средстава ће бити капитално опредељена. То нам гарантује да ће Лозница као и свих претходних година, и наредне године бити сигурно једно од највећих градилишта у Србији. Верујем да је буџет реално остварив – рекао је Томић.

Живко Степаноивић, члан градског већа изнео је и податак да је планирани буџет за 2021. годину највећи до сада и да је у односу на ову годину већи за 294 милиона динара или за 12 одсто. Већи су и  планирани расходи и то за 10,9 одсто.


Док је за одборнике скупштинске већине буџет за наредну годину развојни и остварив, одборници опозиције нису гласали за његово усвајање сматрајући га нереални, недомаћинским и неостваривим. Драган Пајић, одборник  са изборне листе “Смело за Лозницу”, замерио је то што се сваке године преносе неутрошена средства, а по њему, крајњи салдо треба да буде нула, док је Душица Баровић,  са исте листе, упитала  да ли су грађани заиста учествовали у планирању буџета и да би волела да зна о којим предлозима се ради. Како је рекла, у буџету је планиран дефицит од 267 милиона динара па је интересује на који начин ће он бити надокнађен, с обзиром на то да се не планирају инвестиције чијом би реализацијом тај новац био враћен у буџет.

Како је рекао градоначелник Видоје Петровић, у излагањима појединих одборника чуо је неодрживе критике, забринутост, а није чуо ниједан предлог сем покушаја замена теза.

 – Једни кажу шта ћемо кад продамо грађевинско земљиште на Лагатору, други кажу улазимо неспремни у наредну годину, а трећи да треба да се потроше  сва средства.  Не знам да ли тако раде код куће или увек нешто оставе по страни. Што се тиче земљишта, из назива градско грађевинско земљиште се види његова сврха, оно не треба да буде зарасло у коров, већ се грађевински опрема са свом потребном инфраструктуром и онда, се, стварајући добру пословну климу, доводе потенцијлани инвеститори – рекао је Петровић.

 Он је истакао  да је процес  јавне расправе у припреми буџета спроведен у оквиру услова који су им то омогућавали и на једино могуће начине, онлајн и преко мејла.


–  Добио  сам пар стотина различитих предлога, трудио сам се да сваки прoчитам, и да на њих одговоримо. Они су дали свој допринос планирању буџета, али суштина се своди да смо ми ти којима су они већ дали мандат да у њихово име спроводимо политику и програме са којима смо им се представили – рекао је.

Поред буџета за наредну годину, јуче  је усвојен и кадровски план за наредну годину, као и програми пословања пет јавних предузећа. Данас, другог дана заседања, усвојени су програми пословања установа и организација и одлука о коришћењу буџетске помоћи за три јавна предузећа. Скупштина је именовала и директора ЈП „Паркинг сервис“ досадашњег директора Жељка Радовића, дипломираног инжењера пољопривреде,  који се једини јавио на конкурс, а за којег је комисија утврдила да испуњава све услове, као и в.д. директора ЈКП „Водовод и канализација“. Досадашњем директору Милану Раднићу  мандат истиче 17. фебруара услед испуњења услова за одлазак у пензију. На његово место на мандат од годину дана требало је да буде именован Жељко Марјановић, официр полиције, досадашњи извршни директор у овом предузећу.

В. М.

Опширније у сутрашњем штампаном издању ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТИГЛА ПОМОЋ ГИЗ-А – Електрични бицикли за Лозницу

НА ТАКМИЧЕЊУ „ТХЕМИС 2020“ – Друга награда тиму Србије

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )