НА ТАКМИЧЕЊУ „ТХЕМИС 2020“ – Друга награда тиму Србије

НА ТАКМИЧЕЊУ „ТХЕМИС 2020“ – Друга награда тиму Србије

Лозничанка Бранкица Тодоровић део је тима Србије који је освојио друго место на управо завршеном престижном европском такмичењу „ТХЕМИС 2020“. Ово такмичење окупља правосудне академије свих држава Европе које се сваке године надмећу у категоријама грађанског, кривичног и породичног права, судијске етике и доступности правди. Наша суграђанка била је у тиму са још две колегинице – Катарином Симин и Милицом Михић, које су, као и она, полазнице почетне обуке на Правосудној академији.


– Ово такмичења има за циљ да окупи будуће судије из различитих европских земаља у периоду док пролазе обуку почетног нивоа како би им се омогућило да међу собом поделе заједничке вредности, размене нова искуства кроз дискусије о европским и међународним правним темама. Ми смо, као представници Србије, у конкуренцији 28 тимова, освојили престижно друго место на овогодишњем такмичењу. Диплома нашем тиму стигла је 10. децембра, на дан обележавања Светског дана људских права – каже за ЛН Бранкица Тодоровић.

Наша суграђанка је завршила Правни факултет у Новом Саду, као и мастер, положила правосудни испит са одликом из свих предмета, после чега се уписала на Правосудну академију где се организују почетне обуке после којих се врши избор за судије и тужиоце. Како нам је објаснила, позив за учешће на такмичењу добила је у фебруару од заменице директора Правосудне академије Маје Прелић Симовић, с обзиром на то да је била прва на листи за избор корисника почетне обуке девете генерације.

– Пристала сам да учествујем на такмичењу које се сваке године организује у различитим градовима Европе, али због пандемије ковида-19, овај пут је одржано онлајн. Предложила сам и своје колегинице с којима се и приватно дружим и јако смо блиске. То је трајало од априла, а наш тим је прво прошао у финале са још седам тимова. У завршници смо освојиле друго место, што је велики успех с обзиром ма то да до сада Србија никада није успела да дође ни до финала. Сви смо пријатно изненађени јер ово је успех и за цело наше правосуђе – поносна је Тодоровићева.

Иначе, како је рекла, такмичење је подразумевало писање рада из области судске етике, потом снимање видео-записа, уместо уобичајене дебате уживо, и на крају дебату путем „zoom“ платформе са другим тимовима и жиријем. У финалу су наше представнице имале два задатка, прво да саставе аргументе у односу на противнички тим, што је такође било у форми видеа, а други задатак су завршиле за само седам дана, а то је подразумевало писање есеја. На крају су поново имале дебату са жиријем у којем су еминентни стручњаци – судија Европског суда за људска права, судија Хрватског уставног суда, што су успешно обавиле. Уследила је похвала и за видео и за писани рад у којем су наше представнице истицале нешто што нико други није и жири је донео одлуку коју им је сутрадан и потврдио – друга награда.


– У финалу су учествовала три тима из Француске, два из Португалије, тимови из Италије, Мађарске и ми. Све су то тимови из држава чланица Европске уније, осим нас, што је наш успех само додатно појачало. Први је био тим Португалије, а победили смо у финали Французе који су трећи. У међувремену смо добиле позив и од Канцеларије Уједињених нација за борбу против дроге и криминала, да објавимо свој чланак о томе како пандемија утиче на правично суђење у Србији. Велика је част и задовољство представљати своју државу и Правосудну академију на европском такмичењу и показати да представници правосуђа у Србији заслужују високу позицију у Европи. Максимална посвећеност уз подршку Правосудне академије и судија резултирала је успехом. Наставићемо да развијамо овакво знање и вредности које ће нас у будућности истицати у први план међу најразвијенијим правосудним системима Европе – поручује Бранкица Тодоровић уз подсећање да су српски тим подржале Биљана Синановић, судија Врховног касационог суда, као менторка у финалу, Мирјана Илић, судија специјалног одељења Вишег суда у Београду, као ментор у полуфиналу, Мирјана Голубовић, начелница одељења за посебна знања и вештине на Правосудној акдемији, која је била координаторка тима за припреме, као и Маја Прелић Симовић, заменица директора Правосудне академије.

С. Пајић

Фото: Лична архива саговорнице

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Смањује се број активно оболелих

ХУМАНОСТ РАНКЕ БАЛОТИЋ ИЛИЋ – Помаже Србима у Москви

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )