МЕРНА СТАНИЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ – И Лозничани ће знати шта удишу

МЕРНА СТАНИЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ – И Лозничани ће знати шта удишу

До краја ове године поново ће бити активирана аутоматска мерна станица код „Електродистрибуције“ у Лозници која не ради већ пет година. Како су нам рекли у градској управи, коначно су решени сви правни и технички проблеми, а одустало се и од измештања станице с обзиром на то да је, према оцени стручњака, ова локација најповољнија


Лозничани су недавно били изненађени када су у једном дневном листу прочитали информацију пренету са сајта Wаqи да се Лозница налази у црвеној зони са нездравим ваздухом. Наведено је да ниво ПМ 2.5 честица износи 13. Они који знају да овај град већ пет година нема исправну станицу за мерење квалитета ваздуха помислили су да је она поново активирана или да постоји неки други начин за мерење ПМ честица. Веродостојност информације могла се проверити на самом сајту на којем се налазе само подаци о квалитету ваздуха у оним градовима где постоје мерне станице, а међу којима нема Лознице. Одговор смо потражили и у Агенцији за заштиту животне средине где  су нам рекли да се мерења могу обављати само мерним станицама и никако другачије. Како су нам незванично рекли „неко је хтео да објави хит па макар то била и непроверена информација“.

Да ли ће Лозничани после пет година коначно знати шта удишу, да ли ће после годину и по откако су ЛН покренуле иницијативу за поновно активирање аутоматске мерне станице за мерење квалитета ваздуха она коначно бити оспособљена?  

– Претходних недеља смо интензивно радили на томе, обезбеђена је сва документација само треба да се обави прикључење на струју. Станица ће бити пуштена у рад до краја године – рекао нам је Владимир Радојчић, начелник градске управе у Лозници.


Како каже, Агенција за заштиту животне средине је поднела захтев за прикључење и локална самоуправа се сагласила са тиме. Проблем је био у томе што Агенција није могла да обезбеди новац за те намене, сада је и та препрека отклоњена. Иако је у фебруару ове године речено да ће мерна станица бити измештена, од тога се одустало јер је, према оцени стручњака, како каже Радојчић, ова локација најповољнија.

Да подсетимо, мерна станица у Лозници требало је, према обећањима која су стизала из Агенције, да  буде поново активирана у првом кварталу прошле године, а потом, исте године у новембру, са почетком грејне сезоне. Иначе, она је једна од укупно 28 станица добијених донацијом ЕУ 2010. године. Лозница је поред ове станице све до друге половине 2010. године имала још три и то, код тадашњег Здравственог центра „Др Миленко Марин“, Здравствене станице у Бањи Ковиљачи и код Вискозине фабрике БОП, које су биле у надлежности Здравственог центра. Престале су да раде када је урађена реорганизација и формиране Општа болница и Дом здравља а због застарелости опреме.


Када су последњи пут урађена мерења утврђено је да је током прва два месеца, у граду регистрована појава високих концентрација чађи и таложних материја, које су прелазиле законом дозвољени ниво. Минимална концентрација таложних материја износила је 508.4 милиграма по кубном метру на дан и на сва три тадашња мерна места прешла је законом предвиђену границу од 450 мг. Максимална концентрација забележена у овом периоду била је двоструко виша од дозвољене, а забележена је код  Здравственог центра.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ – Дванаест хиљада испод просека

ДРАГАНА РАНКОВИЋ ИЗ НОВОГ СЕЛА – Најбољи бармен Дубаија

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )