ДА ЛИ ИМАМ ПРАВО?

ДА ЛИ ИМАМ ПРАВО?

Да ли имам право на накнаду штете уколико сам као путник у градском превозу задобио повреде, а том приликом нисам имао купљену карту?

– Појам путника у јавном превозу јасно је дефинисан чланом 15 Закона о обавезном осигурању у саобраћају према којем је путник лице које се налази у превозном средству које обавља јавни превоз и које има намеру да путује, без обзира на то да ли је купио возну карту или не.

Ко надокнађује штету уколико је она већа од износа осигуране суме?

Осигуравајуће друштво покрива штету до осигуране суме која представља максималну обавезу друштва за осигурање по једном штетном догађају. У случају да причињена штета прелази износ осигуране суме, оштећени своје право мора остаривати непосредно од штетника.

Ко ће надокнадити штету уколико је причињена од нерегистрованог возила?

У случајевима када је штета причињена употребом неосигураног превозног средства или од стране непознатог превозног средства, као и за штету за чију накнаду је одговорно друштво за осигурање над којим је покренут стечајни поступак, штета се исплаћује од стране Гарантног фонда. Захтев за накнаду штете оштећено лице подноси Гарантном фонду уз који је потребно да приложи и одговорјуће доказе којим поткрепљује чињеницу да му је неосигурано или непознато превозно средство нанело штету. Ако Гарантни фонд у року од 90 дана од прјема захтева не одговори на захтев, оштећени може поднети тужбу против Гарантног фонда надлежном суду.

Одговара : Катарина Павловић, адвокат

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )