ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Уз малу помоћ до великог посла

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Уз малу помоћ до великог посла

Жене су најчешће покрећу радње (34,3 одсто) и средња привредна друштава (22,1), а захваљујући субвенцијама у аграру све више њих постају и власнице регистрованих пољопривредних домаћинстава


Времена се јесу променила, све више је успешних пословних жена на челу предузећа, компанија, али је то и даље, углавном, ипак мушки свет у коме свака од њих још увек изазива пажњу упркос причи о равноправности полова у свим сферама друштва па и бизнису.  Удружење пословних жена (УПЖ) има водећу улогу у организовању и пружању подршке, као и промоцији предузетница Србије, али и у заговарању  побољшања пословне климе и подстицања умрежавања на локалном, регионалном и међународном нивоу.

Недавно је УПЖ по четрнаести пут доделило награде “Цвет успеха за жену змаја” најбољим предузетницама Србије, а међу девет оних које су понеле титулу “жена змај” нашла се и Олгица Самоиловић, власница  преузећа “Хедера вита” из Лозница.

Модели помоћи

Држава Србија кроз разне програме подстиче женско предузетништво, а Данијела Марковић, директорка Регионалне развојне агенције (РРА), подсећа да су 2014. и 2015. године Министарство привреде и Национална агенција за регионални развој спроводили пројекат подршке женском предузетништву кроз доделу бесповратних финансијских средстава. Основни циљ пројекта био је развој женског предузетништва у смислу повећања броја жена у бизнису, веће видљивости успешних жена – предузетница и успешног предузетништва уопште, јачања мотивације предузетница за унапређење пословања, а кроз давање бесповратних финансијских средстава. Бесповратна средства су одобравана, поред осталог, за уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања и обележавање производа “ЦЕ” знаком, побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса, побољшање постојећих и развој нових производа/услуга, тестирање нових производа, електронску презентацију предузећа и едукацију менаџмента и запослених кроз специјализоване обуке.

– У те две године предузетницама које послују у региону који покрива РРА пласирано је близу милион динара бесповратних средстава. Онима које су подржане у овом пројекту рефундиран је износ од 65 одсто од укупног износа оправданих трошкова пројекта без ПДВ-а. После тога целокупна финансијска и нефинансијска подршка сектору МСПП у 2016. години обједињена је у Програм “Година предузетништва”, који је 2017. прерастао у Програм “Деценија предузетништва”, а у складу са Стратегијом за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности за период од 2015. до 2020. године, која је дефинисала, кроз главне приоритете и конкретне мере, политику развоја овог сектора у наредном, средњорочном периоду. Различите мере и активности које се предузимају у оквиру “Деценије предузетништва” усмерене су на све фазе развоја једног предузећа. Унапређују се приступи изворима финансирања за мала и средња предузећа, укључујући и кредитну подршку и подстицаје, који се финансирају како из буџета државе, односно преко Фонда за развој Републике Србије и Агенције за осигурање и финансирање извоза, тако и преко међународних финансијских институција уз гаранцију државе, из фондова Европске уније и других извора. Ова заједничка акција не односи се само на финансијску подршку овом сектору, обухвата различите програме едукације, обука, семинара, али и низ законодавних активности које су усмерене ка развоју предузетништва и стварању бољег привредног окружења – објашњава она.

Пре две године Град Лозница је, заједно са још 13 локалних самоуправа у Србији, за развој женског иновативног предузетништва расписао конкурс за финансирање унапређења пословања за жене предузетнице, за који је новац наменио Кабинет министра за иновације и технолошки развој. На тај начин  обезбеђено је финансирање десет пројеката овдашњих привредница из различитих области пословања. Са десет жена предузетница којима је одобрен новац на конкурсу за развој женског иновационог предузетништва “Лозница 2018”, крајем децембра су у градској управи потписани уговори. Лозници су за ту намену од Министарства за иновације и технолошки развој одобрена три милиона динара, а на конкурс се јавила 61 предузетница, десет пријава није имало исправну документацију, а после бодовања се четворочлана комисија од преосталих одлучила за њих десет. Председник комисије Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, подсећа да су то биле власнице предузетничких радњи из области прехрамбене индустрије, текстилне, дрвно-прерађивачке, прераде пољопривредних производа, цвећарства, производње сладоледа и да су максимално могле добити 300 хиљада динара по пријави.

Субвенције у пољопривреди

Град Лозница од прошле године у конкурсима за пољопривреднике има погодности за жене на које се воде регистрована пољопривредна газдинства.


– На конкурсу за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству одобрен је 291 захтев, од тога су 46 подносиоци жене које као носиоце пољопривредних газдинстава остварују субвенцију за десет одсто већу него остали, односно 60 одсто. Тако  је око 16 одсто укупних захтева одобрено женама и циљ је да их што више буде укључено – каже Миладиновић.

У складу са подацима из Националне стратегије за родну равноправност за период од 2016. до 2020. године са Акционим планом за период од 2016. до 2018. године, у пословном сектору на руководећим положајима и у улози власника/власница и оснивача/оснивачица малих и средњих предузећа и даље су најчешће мушкарци (77,9 одсто), док су жене најчешће власнице радњи (34,3 одсто) и средњих привредних друштава (22,1).

– Програм подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва као приоритет има подршку женском иновационом предузетништву и даје значајан подстицај развоју друштвене свести и ствара потребне услове да се пословни амбијент промени и да се у деловању привредних друштава и предузетника у већој мери нађу жене као оснивачи, власници или деоничари привредних субјеката – каже Марковићева.

Она подсећа да предузетници и предузетнице и сви они који су заинтересовани за покретање сопственог посла све информације о програмима подршке предузетништву, али и о програмима за подршку овом сектору који се спроводе у оквиру европских програма, могу добити бесплатно у акредитованим регионалним развојним агенцијама.


У протеклих десет бројева кроз искуства лозничких предузетница могли смо се уверити да су жене уз минималну подршку, неке и без ње, успевале да оснују, одрже, али и унапреде своје послове и да успех не познаје полове. Предрасуде су нешто друго, а подршка онима који настоје да створе нешто ни из чега је обавеза заједнице која се увек враћа на добробит свих.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Овчарство захтева много рада и љубави

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Уз велику снагу и са мало среће

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )