ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ – Завршени конкурси

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ – Завршени конкурси

Сва три конкурса за подстицаје пољопривредним произвођачима које је локална самоуправа расписала ове године, а били су отворени до 1. децембра или до утрошка предвиђеног новца од укупно око 20 милиона динара, завршена су, потврдио је Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду.


 Највише пажње је, као и претходних година, привукао конкурс за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава за шта увек и буде предвиђено највише новца.

– За конкурс у инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава овога пута било је издвојено 17 милиона, осемењавање милион и осигурање два милиона динара. Први конкурс је поново најпре потрошен, односно имао је највише заинтересованих пошто се односи на набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству. Одобрен је 291 захтев, од тога су 46 подносиоци жене које као носиоци пољопривредних газдинстава остварују субвенцију за десет одсто већу него остали, односно 60 одсто. Овога пута је око 16 одсто укупних захтева одобрено женама, а прошле је било четрнаест. За осигурање је потрошено око 1,2 милиона и укупно одобрено 48 захтева док је за вештачко осемењавање планиран милион, потрошено је око 550.000 на 49 обрађених захтева. Има још 30 необрађених и отприлике ће сав новац и ту бити потрошен. Тако ће нам остати неутрошено вероватно око 700.000 динара, с тим што је ове године било и нешто мање захтева него претходне, са необрађених 30 укупно 418 – објашњава Миладиновић за ЛН.

Циљ ових конкурса је, каже, да што више новца буде пласирано у пољопривреду знајући да је механизација доста стара и да свакако постоје инвенстиције за које су наши пољопривредни произвођачи изузетно заинтересовани. Овај вид помоћи служи им да побољшају подизање одређене пољопривредне производње и да се она занови.


– За четири последње године из буџета града је у пољопривреду пласирано више од сто милиона динара само кроз директне подстицаје, а пољопривредници су учестовали са још толико јер је повраћај 50, плус ПДВ, тако да је око 240 милиона у том периоду уложено у тај сектор. На све то локална самоуправа даје и друге мере, уређење атарских путева, калцизацију земљишта, контролу плодности, противградне ракете за које је издвојено 3,8 милиона динара, дератизацију и дезинсекцију – каже Миладиновић подсећајући да у нашем крају ове године има 4.617 регистрованих газдинстава.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници највише новозаражених у једном дану

ЕД ЛОЗНИЦА – Вишесатна искључења струје

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )