НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН – Три рада, три награде

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН – Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних независних медија “Локал прес”, ове године су, због епидемиолошке ситуације, одржане онлајн. Иако нису били у прилици да непосредно раде са предавачима, учесници, средњошколци из разних крајева Србије, стекли су знања из разних области. Поред тога, омогућено им је и да са својим “домаћим задацима” конкуришу за награде Локал преса.

Ове године чланови Омладинске редакције Лозничких новости – Грми Ло Никола Петровић и Иван Трифуновић учествовали су на радионици за виши ниво, а Анђела Лукић на основној Летњој школи новинарства. Све троје су били изузетно успешни и освојили су награде.


– Добила сам награду за фото-репортажу о Златибору као идеалном месту за одмор у доба епидемије коронавируса. Сама припрема није била много тешка јер сам одраније имала фотографије, а највећи изазов био је текст којег је, иако га нема много, требало добро “упаковати”. Он је требало да буде сажет, да буде исказана суштина, а да не подсећа на туристички водич. Награду нисам очекивала, мислим да сам могла и боље да урадим, али сам заиста захвална Локал пресу, а нарочито на труду и организацији Летње новинарске школе. То је заиста било предивно искуство које је свима нама прави “ветар у леђа” да наставимо даље – каже Анђела.

Она се, иначе, бави фотографијом и то, иако, наравно, још увек учи, ради одлично и показује велики таленат.

Фотографија је донела награду и Николи. Он је, показало се, пажљиво упијао знања која је учесницима преносио врсни фото-репортер Небојша Раус из Крагујевца па, како каже, онда није било тешко снимити добру фотографију.

– Задатак је био снимити фотографију уз поштовање правила која нам је предочио сјајни Раус. Уз инструкције које смо добили то заиста није било тешко, али је захтевало стрпљење и оштро око за детаље. Награду нисам очекивао и нисам фотографију послао због тога, већ да бих добио критику једног мајстора – каже Никола.

Он је, као и Анђела, награђен слушалицама, што му је добро дошло јер су му се старе поквариле пар дана пре пристизања награде.

Јутјубер Иван до награде је стигао, а како другачије него видео-клипом. Он је, каже, размишљао којим би проблемом младих у Лозници могао да се позабави у свом видеу, а да то буде занимљиво и гледаоцима из других средина.

– Требало је пронаћи нешто што је младима потребно па сам се сетио да моји другови који возе скејт немају полигон на којем би то могли да раде, већ морају да се сналазе. Снимити видео није било претерано тешко, јутјубер сам па ми снимање није страно, али је, свакако, добро дошло и то што смо у оквиру пројекта “ЛП медијски инкубатор”, који су спровеле Лозничке новости, имали и радионицу о мобилном новинарству. Овакве награде нису значајне само због тога што млади добију нешто корисно, већ пре свега зато што су велики подстицај за даљи рад. Наравно, оне треба да послуже и као подстицај нашим вршњацима и млађима да се укључе у сличне пројекте – каже Иван награђен ваучером за куповину у “Гигатрону”.

Тренутно је актуелан позив “Локал преса” средњошколцима за учешће у још једној новинарској школи основног нивоа која ће бити одржана почетком децембра. Награђени “грмиловци” све које занима новинарство позивају да се пријаве.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈ И…

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ – Златибор идеално место

ХУМАНИ ГЕСТ ФУДБАЛЕРА ЛОЗНИЦЕ – Зелено-бели за Кристину

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )