МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА – Није срамота пријавити насиље

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА – Није срамота пријавити насиље

Свака друга жена у животу претрпи насиље, у протеклих десет година у нашој земљи убијено је 300 жена, у овој години 23. То су статистички подаци који се данас, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама помињу у свим медијима. У Лозници је симболичним пуштањем наранџастих балона почело обележавање овог дана, а у вечерњим сатима  наранџастом бојом осветљен је и Вуков дом културе.

Како је на конференцији за новинаре, коју су тим поводом испред Омладинског центра организовали Канцеларија за младе и УГ „Реч и дело“, рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, обележавање овог дана прилика је да се скрене пажња јавности на насиље над женама и на неправде које се према њима чине.


– Ово је тема о којој се данас ћешће и пише и говори, што је свакако добро. Свесни смо чињенице да се насилници тешко мењају и када се врате из затвора они и даље чине насиље. Зато би било нужно охрабрити жене да причају о насиљу, оне имају страх да ће их осудити околина, да ће имати реакцију насилника, али оног момента када проговоре оне на неки начин, излазе из тог проблема. Кад је у питању насиље у породици, ту је нешто повољнија ситуација јер закон моментално удаљава насилника из такве заједнице и жене свесне да нема последица, чешће пријављују насилнике. Жена би требало да буде економски оснажена и самостална  јер ће у том случају мање да трпи насиље. У том циљу смо у Лозници одлучили да ће, ако се на жени води пољопривредно газдинство, субвенције из буџета бити за 10 одсто веће него за газдинства које воде мушкарци – рекао је Ђокић.

Према речима Љиљане Ранковић, из УГ „Искра“, на основу  Закона о социјалној заштити, Центар за социјални рад има обавезу двадестчетворочасовног дежурства. То значи да све жртве насиља у Лозници могу да пријаве насиље Центру до 15 часова, а након тога полицијском службенику у Полицијској станици. Овим законом службеник мора одмах да реагује и изриче се мера удаљавања на 48 сати, затим се продужава на 30 дана, а онда се води посебан поступак и могуће је удаљавање до годину и више дана. Стручни тим који чине представник судства, полиције и центра, доноси индивидуални план мера за жрву који има за циљ да се насиље не понови, да се она осећа сигурно и безбедно и да јој се пружи одговарајућа подршка – рекла је Ранковићева.

Педагог  Ана Андрић, члан Тима за будућност Лознице, поручила је да се свако насиље мора пријављиати, свако треба да пријави насиље чији је сведок. 

– Наша порука је да ниједна жена не треба да трпи насиље, ни у партнерском односу, ни на послу, ни на улици и не сме да ћути о томе. Треба да знају да није срамота пријавити насиље, срамота је ако вам неко каже да сте ви то заслужиле – рекла је она.

Како су земље широм света спроводиле мере закључавања, у циљу заустављања ширења коронавируса, насиље над женама, посебно у породици, повећало се у неким земљама и пет пута. Затварање школа и економски заостаци учинили су жене и девојке сиромашнијима, ван школе и без посла и подложнијима експлоатацији, злостављању, присилном ступању у брак и узнемиравању.

Шеснаест дана активизма против родно заснованог насиља је годишња међународна кампања која започиње 25. новембра обележавањем Дана борбе против насиља над женама и траје до 10. децембра, Дана људских права

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

СТРАТЕГИЈА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ЛОЗНИЦИ – Заштитити најрањивије групе грађана

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )