НА ГРАДСКОЈ ДЕПОНИЈИ – Завршена десета фаза санације

НА ГРАДСКОЈ ДЕПОНИЈИ – Завршена десета фаза санације

Комунално јавно предузеће “Наш дом”  завршило је десету фазу санације градске депоније, а према речима Данице Ђурић, извршне директорке предузећа, радови се изводе етапно по пројекту, урађеном пре десетак година, како се не би угрожавало свакодневно одлагање отпада.


– Ове радове у највећој мери финансира Град Лозница и ове године је за ту намену обезбеђено близу 19 милиона динара првенствено намењених за набавку глине, која се користи за израду ободних насипа, такозваних касета, и прекривање смећа како би се спречило продирање отпадних вода у подземне, као и постављање природног шљунка преко тога, који служи као дренажни слој за каналисање кишнице и оцедних вода. Један део депоније је трајно затворен и за ту намену утрошено је око три хиљаде метара кубних  хумуса који је истовремено и завршни слој на који се сеје трава. Површина је негде око 20 ари – каже она.

Поред тога, око депоније у дужини од око хиљаду метара  очишћени су канали, продужени  постојећи биотрнови за око 25 метара, поправљени су сви прилазни путеви одлагалишту смећа, а планирана је и набавка контејнера за смештај радника и  одлагање алата. Фазно сређивање депоније трајаће , како је раније речено, бар још  две до три године. После престанка одлагања смећа биће још две године радова који се морају завршити да би се та локација  могла да искористи за оно за шта се Град одлучи.

Прва фаза санације градске депоније трајала је током 2011. и 2012. године и била суфинансирана од Министарства за заштиту животне средине и локалне самоуправе. Од пре шест година Град редовно у буџету планира новац за ту намену. На лозничкој депонији смеће одлажу Лозница, Мали Зворник и Љубовија, а на дужину њеног века првенствено ће утицати коначна одлука о изградњи регионалне депоније.  Последња спомињана локација је Каленић код Уба, где би се одлагао и отпад из Лознице и три суседне општине.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЈУТРУ СЛАБ МРАЗ – У минусу још овог јутра

РУКОМЕТ (М): ПРВА ЛИГА „ЦЕНТАР“ – Нерешено са Металцем

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )