СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ –  Потребни и кадрови и опрема

СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ –  Потребни и кадрови и опрема

У Лозници је данас по други пут обележен Светски дан превремено рођене деце. У вечерњим сатима Вуков дом културе и мост на Штири у центру града осветљени су љубичастом бојом будући да она представља симбол  превремено рођене деце.


У свету се од десет беба једна роди пре времена, а у нашој земљи 4.000 беба годишње, односно, једанаест  сваког дана. Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године због превременог рођења у свету умре милион беба. С обзиром на то да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна помоћ посебних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне попут оштећења слуха, а деца теже и проходају. Стога и, посебно у првим данима, треба посветити велику пажњу како би последице биле што мање.

На данашњој конференцији за штампу организованој  поводом обележавања овог светског дана, др Никола Јосић, из лозничког Дома здравља, рекао је да је нега превремено рођене деце  мерило развијености здравственог система.

 – Пре око две године на конгресу у Бечу на којем се говорило и о овој теми, упознали смо угледног америчког професора Ромера, на чији се научни рад у вези са превенцијом превремених порођаја позивају све важније референце, и он је изјавио да је последњих 50 година ситуација у овој области врло слична, да се ништа посебно није поправило. Оно на шта може да се утиче је то да се подигне ниво здравствене заштите у смислу квалитета неге те деце, као и техничка и кадровска опремљеност. Надамо се да ће у Лозници ускоро поново бити организован Здравствени центар  и идеја је, да се наша јединица неонатологије јача и кадровски и опремљеношћу, да у будућности имамо што квалитетнију реанимацију новорођенчади. Циљ је да се утиче на надлежне да добијемо што више места за лекаре субспецијалисте неонатологије – рекао је Јосић.

Како каже, лозничко Породилиште спада у категорију средње великих са око хиљаду порођаја годишње, без тенденције да се број порођаја смањује. Лозничка Општа болница тренутно, има једног лекара педијатра субспецијалисту неонатологије и једног лекара на специјализацији. Од опреме поседује 25 до 30 инкубатора и  два транспортна инкубатора.

Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, важно је да медицински систем у Лозници буде спреман за превремено рођену децу, да има довољан број инкубатора, а за хитне случајеве пар преносивих инкубатора и добре докторе у чију обуку и усавршавање треба стално улагати.


О свом искуству са превремено рођеном децом говориле су и три Лозничанке. Јадранка Митровић, мајка мале Дрине, рођене у 32. недељи са 2.450 грама и 49 цм, која је и прошле године говорила на обележавању овог датума, каже да Дрина у јануару пуни три године,  и да је од лане доста напредовала, а почела је и да говори.

Марија Мићић, мајка мале Нађе, рођене у 34. недељи са 1.600 грама и 40 цм, каже да  превремено рођење детета представља огроман страх за родитеље.

– Пре Нађе изгубила сам близаначку трудноћу у 27. недељи, био је хитан царски рез.  Годину дана после тога остајем поново трудна и опет превремени порођај. Први контакт је био изузетно емотиван, међутим, код ње се  појавила  крв у столици и течност у стомаку и хитно је оперисана. То су најдужа три и по сата у мом животу. Изборила се, то су мали лавови који и нама дају снагу – рекла је Марија.

Александра Митровић, мајка Вукана рођеног  у 31. недељи са 1.350 грама и Вељка рођеног у 36. недељи са 2.600 грама, каже да није могла да поверује  да се то дешава.


 – Била сам у депресији седам дана, у болници нисам могла да га видим, а када сам изашла отишла сам на неонатологију и кад сам га видела деловао ми је премали. У неверици сам  изашла из собе па сам се опет вратила, а онда сам видела осталу децу која су ту била. Међу  њима је било и дупло мањих од њега, са 500, 600 грама. Докторка ми је рекла да је све у реду, само да добије на килажи и можемо да идемо кући. Морала сам да скупим снагу и тих 49 дана бројала сам сваки грам који је добијао, чекали смо та два килограма. Након тога, код куће је све било нормално и више га нисам гледала као превремено рођену бебу – рекла је Александра.

Иначе, подршку родитељима превремено рођене деце непрестано пружа национално удружење „Мали див“. Поред тога, у сарадњи са стручњацима у области неонатологије, спроводи пројекте који директно доприносе побољшању лечења и неге превремено рођених беба.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛОВНЕ ЖЕНЕ ЛОЗНИЦЕ – Волим оно што радим и радујем се сваком дану

ГЕСТ ДР ЧВОРОВИЋА – Пацијентима на располагању

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )