’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа које од шеталишта, односно Цвијићеве улице, води ка ОШ ’’Анта Богићевић’’, једној од најстаријих школа у граду. На степеништу су насловне стране, а на бочним странама наслови књига које су обавезна лектира током школовања основаца.


Према речима Марије Бабић, професорке српског језика и књижевности која је и у оквиру ’’Тима за будућност Лознице’’ у групи за образовање, она је заједно са колегама из тима дошла на идеју да пријаве пројекте на конкурсу ’’Шта нам тешко’’ Министарства омладине и спорта. У договору са Канцеларијом за младе осмишљена су три пројекта, а један од њих су и ’’Степенице знања’’.

– Предвидели смо да степенице буду осликане насловима књига јер децу треба подстакнути на читање. Одабрали смо ћириличне натписе, како би ћирилица била промовисана и како бисмо их уједно визуелно приволели да се мало врате читању јер, општи је утисак, да је оно у последње време потпуно запостављено због друштвених мрежа и других разлога. Надамо се да ће то допасти суграђанима, пре свега деци и колико смо видели док трају радови утисци су позитивни. Деца су се интересовала шта је то, а верујемо да ће младима ово бити омиљено место за фотографисање па смо осмислили хештег који ће стајати ту да они на једном месту могу видети све фотографије настале на степеништу. Тако ћемо и на тај начин уједно промовисати Лозницу као град који може да понуди нека места за памћење и онима који дођу са стране – каже она.

Вредност сваког појединачног пројекта је до 42 хиљаде динара и она каже да то ’’није велика сума, а направи промену која је видљива’’. Навела је да је пројекат уређивање дворишта у Дому за незбринуту децу у Бањи Ковиљачи, где је мобилијар у дворишту префарбан, поправљен и урађена је кућица са песком, завршен, а други је пројекат бетонског стола за стони-тенис који ће бити постављен у парку иза библиотеке и биће доступан свима. Бојан Лучић, координатор Омладинског центра, подсећа да су поред ових пројеката ту и ’’Зелена идеја’’ где сваке године на неискоришћеним зеленим површинама млади  саде дрвеће у сарадњи са градским зеленилом, а недавно су реализовали  ’’Спорт за све’’ у оквиру којег су уредили школско игралиште у Горњој и Доњој Бадањи где су офарбали и обновили оштећен спортски мобилијар, а набавили су и мреже за одбојку, нове кошеве и лопте.

– Ови пројекти су непрофитног карактера, млади кроз њих имају прилику да нешто ураде у својој локалној заједници, а да при томе то буде и база активизма. Поред Министарства омладине и спорта имамо добру подршку града, Канцеларије за младе, али и ментора из Центра за грађанско деловање и Младих истраживача Србије. Свакако да су пројекти важни јер могу решити неке горуће проблеме у граду. Овај мурал на степеницама је почетак лепшег лица града, са тим пројектом смо започели пре неколико година, а сада, уз подршку ’’Тима за будућност Лознице’’, заиста ће то имати  једну прави димензију, не само осликавања плочника, него можда и фасада и других делова града који захтевају освежење, не само у виду естетског него, можда, и едукативног карактера. Млади су покретачи промена, они који могу покренути ствари и учествовати у промени имиџа града набоље и тај тренд ћемо наставити – каже Лучић.


Осликавање Степеница знања” ради уметничка радионица “Машта башта”, односно Адмир Половина Аки, ликовни уметник и стрит артист, са сестром Дијаном, а посао треба да буде завршен  до недеље. Тако ће Лозница добити степениште које ће школарце подсећати на књиге које би требало да прочитају, а уједно улепшати овај градски кутак.

Грми Ло

ПРОЧИТАЈ И…

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Прати нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )