СЕДАМ ДАНА КУЛТУРЕ – Музејске приче за десетку

СЕДАМ ДАНА КУЛТУРЕ – Музејске приче за десетку

Изложбом „Везени мост“ Музеја књижевности и позоришне умјетности из Сарајева, данас је у Лозници и Тршићу почео седмодневни програм манифестације „Музеји за 10“, у којој по први пут ове године учествује и Центар за културу „Вук Караџић“. До недеље, могуће је видети неколико сталних поставки, као и изложби у дигиталном облику путем интернета.


Током највеће националне музејске иницијативе, која се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Лозничанима је поред поставке „Везени мост“ у Музеју језика и писма у Тршићу понуђено још неколико садржаја у Музеју Јадра, Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић и Спомен-комплексу „Церска битка“ у Текеришу.

Изложба „Везени мост“ Музеја књижевности и позоришне умјетности из Сарајева садржи избор песама из дела Насихе Капиџић Хаџић. Избор је приредила ауторка изложбе Тамара Сарајлић Славнић, а илустрације је урадио Дејан Славуљица. Ова изложба је и део пројекта прекограничне сарадње „Музејске приче“, коју лознички Центар за културу реализује са још неколико музеја из Србије и БиХ, о чему је говорила координаторка пројекта Наташа Јовановић. Она је рекла да је ово шеста заједничка изложба у Тршићу, а да, поред Лознице и Музеја Јадра, у пројекту учествује шест музеја из Сарајева као и Завичајни музеј из Прибоја, Музеј из Пријепоља, Народни музеј из Ужица и Завод за заштиту споменика културе из Краљева.

– Општи циљ пројекта је јачање културног идентитета БиХ и Србије кроз подршку раду музеја прекограничног подручја. Подршка музејима, чуварима културно-историјске баштине и традиције две државе кроз повећање њихове видљивости, јачање техничких и људских капацитета и унапређење тржишне позиције у културном туризму – рекла је Наташа Јовановић.

Отварању изложбе присуствовао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, који је поручио да су култура и уметност одувек били „светлост која помаже човеку да преброди и оне не тако добре тренутке у којима се нађе“.

– Често смо у прилици да мењамо своје понашање због ове епидемиолошке ситуације јер нисмо у могућности да се физички нађемо тамо где бисмо желели и на начин на који бисмо то желели. Уметност и култура ту могу доста помоћи јер су увек извор снаге и лепоте. Лозница је место где се реализује манифестација „Музеји за 10“ и Центар за културу даје свој допринос кроз садржаје који иду у прилог овој теми, а то су разноликост и једнакост. Присуствујемо изложби која је настала као плод сарадње Србије и Босне кроз пројекат „Музејске приче“ и то значајно доприноси јачању кутурних институција обе државе. Треба запамтити да смо богати онолико колико смо у могућности да пружамо, прихватамо или поделимо, а уметност сигурно не познаје границе – поручио је Ђокић.

Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, рекла је да су сусрети људи и размена искустава у области културе значајни и у околностима отежаних епидемиолошких услова

– Људи су најважнији, иако смо ми од новца ЕУ кроз овај пројекат унапредили и рад наших музеја. Ми смо добили комплетан видеонадзор у Тршићу, вредну рачунарску опрему, као и расвету за Музеј Јадра, али ова наша окупљања и дружења су најважнија. Изложба „Везени мост“ управо асоцира на то да ми на овај начин веземо нове мостове пријатељства и сарадње – рекла је директорка.


Поред ове, посетиоци током манифестације могу видети и изложбу „Записи у глини“ Аранке Мојак која је део сталне поставке у Калиграфској радионици, као и документарну изложбу о животу и раду српског научника Јована Цвијића под називом „Јован Цвијић, један од великих умова Србије“, која је постављена у лозничком Музеју Јадра. Сталне поставке у Тршићу посетиоци могу видети сваким радним даном од девет до три поподне, Музеј Јадра је отворен од осам ујутро до седам увече, као и Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, док Спомен-комплекс „Церска битка“ у Текеришу ради од девет ујутру до три поподне.

Центар за културу и на својој званичној фејсбук страници представља неколико изложби, попут дигиталне поставке о животу и раду Јована Цвијића и изложбе слика „Лица Земље, лица људи“ магистра сликарства Драге Симића, а у оквиру „Музеја за 10“, сутра ће бити обележена и Европска ноћ музеја, када ће радно време у Музеју Јадра и Сталној поставкци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић бити од пет поподне до поноћи.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИМАШ ПРАВО (4) – Страх не сме бити јачи од мобинга

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Претходне седмице више од 500 позитивних на коронавирус

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )