ОД 9. ДО 15. НОВЕМБРА – Седам дана „Музеја за 10“

ОД 9. ДО 15. НОВЕМБРА – Седам дана „Музеја за 10“

Центар за културу Вук Караџић“, први пут ће ове године учествовати са својим програмима на манифестацији „Музеји за 10“. Реч је о највећој националној музејској иницијативи која се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и сваке године привлачи око двеста хиљада посетилаца. Манифестација ће бити одржана од 9. до 15. новембра.


У оквиру манифестације Центар за културу представиће изложбу Музеја књижевности и позоришне умјетности из Сарајева Везени мост“, која садржи избор песама из дела Насихе Капиџић Хаџић. Избор је приредила ауторка изложбе Тамара Сарајлић Славнић, а илустрације је урадио Дејан Славуљица. Ова изложба је и део пројекта прекограничне сарадње „Музејске приче“, а биће отворена 9. новембра у 12 сати у Музеју језика и писма у Тршићу.

Поред ове изложбе, посетиоци могу погледати и поставку „Записи у глини“ Аранке Мојак која је већ постављена у Калиграфској радионици, а биће могуће видети и документарна изложба о животу и раду српског научника Јована Цвијића под називом „Јован Цвијић, један од великих умова Србије“, која је већ постављена у лозничком Музеју Јадра. Током манифесатације посетиоци могу видети и остале изложбене поставке у Знаменитом месту Тршић, Музеју Јадра, Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић и Спомен-комплексу „Церска битка“ у Текеришу – најавили су из Центра за културу.

Установа ће и путем информационих технологија на својој званичној фејсбук страници представити неколико изложби, попут дигиталне поставке о животу и раду Јована Цвијића и изложбе слика „Лица Земље, лица људи“ магистра сликарства Драге Симића. Како је саопштено, за време манифестације „Музеји за 10“, радно време Знаменитог места Тршић биће од 9 до 15 часова сваког радног дана, Музеј Јадра биће отворен од осам ујутро до седам увече, као и Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, док ће Спомен-комплекс „Церска битка“ у Текеришу радити од девет до три поподне.


У оквиру „Музеја за 10“ биће обележена Европска ноћ музеја у суботу, 14. новембра, када ће радно време у Музеју Јадра и Сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић бити од пет поподне до поноћи.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ХАЛИ ’’ЛАГАТОР’’ – Нова лед расвета

НА ЛАГАТОРУ – Стигли семафори

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )