ПРЕДСТАВНИЦИ „РИО ТИНТА“ У ЛОЗНИЦИ – Позив грађанима на разговор

ПРЕДСТАВНИЦИ „РИО ТИНТА“ У ЛОЗНИЦИ – Позив грађанима на разговор

На радном састанку одржаном данас у просторијама компаније “Рио Тинто” у Лозници о пројекту “Јадар” говорили су Марни Финлајсон, извршна директорка за борате и литијум у овој компанији и генерална директорка пројекта “Јадар”, и Никола Шуњић, руководилац корпоративних послова и исходовања одобрења. Они су детаљно представили све што је до сада урађено и шта још треба учинити да би компанија крајем наредне године донела коначну одлуку о овој великој инвестицији у коју је до сада уложила и определила више од 450 милиона америчких долара.


Мештане села где је планирано да буду рудник, постројење за прераду јадарита и одлагалиште отпада највише брине њихов утицај на животну средину, а на питање ЛН да ли ће они коју буду били у “комшилуку” рудника моћи и даље да се баве пољопривредном и сточарством Марни Финлајсон одговара –  “апсолутно”.

– Свима који живе у подручју где мисле да ће бити под утицајем наших активности желим да поручим – дођите и разговарајте са нама,  имамо два инфо-центра, на Брезјаку и у Лозници. То ће бити подземни рудник, а развили смо методологију да је утицај на површину тако минималан  да га неће ни приметити. На подручју где се налази рудно тело не постоје куће, нема села. Неће утицати ни на једног грађанина, а са друге стране имаћемо комплетне системе праћења ситуација и уколико до било чега дође, ми ћемо први знати. Дођите и причајте са нама да добијете податке и чињенице. Као компанија ‘’Рио Тинто’’ послује потпуно транспарентно и волимо да саслушамо питања и чујемо шта људе брине – каже извршна директорка Финлајсон.

Према њеним речима, будући отпад је категоризован као „нетоксичан“, а пројекат одлагалишта је „најбољи могући у овом региону како би се управо смањио утицај на животну средину“. Она објашњава да сам пројекат подразумева доста контролних мера, а све ће то бити предмет студије о процени утицаја на животну средину. Како је потврдила, најпре је било планирано да одлагалиште буде на подручју општине Крупањ, у долини реке Штавице, док је сматрано да ће отпад бити у виду кашасте јаловине, међутим, унапређено је технолошко решење тако да је он сада сува материја. Било је планирано и да за транспорт отпада буде коришћено око 200 камиона који ће свакога дана прелазити удаљеност већу од десет километара, што би имало негативан утицај на локалну заједницу.


– Верујемо да смо пронашли најбоље могуће решење. Сама се локација одлагалишта налази одмах поред места где је превиђен погон за прераду. То значајно смањује утицај на животну средину. Избор тог места има много позитивних страна, а представнике локалне заједнице обавештавамо о детаљима у вези са тим планом и свакако све њихове сугестије и бриге узимамо у обзир – рекла је она док Никола Шуњић, каже да је локација одлагалишта између река Коренита и Јадар, на подручју Горњих Недељица, северно од планираног подручја рудника и постројења за прераду.

Према његовим речима, компанија је одлучила да организује Комитет за заштиту животне средине чији циљ је да на  „транспарентан и објективан начин укључи грађане у цео пројекат“.

– Комитет ће чинити грађани који у њему буду желели да учествују, имали смо један састанак са представницима месних заједница којима је понуђено да буду његови чланови. Представници месних заједница ће бирати ко су стручњаци који ће бити чланови комитета са аспекта животне средине како би разумели све оно што њих интересује и све студије које им представљамо. Са представницима удружења која организују протесте већ смо имали два сусрета почетком и крајем септембра. Комуницирамо са свим заинтересованим странама и невладиним организацијама, што ћемо наставити да радимо као и до сада кроз дане „Отворених врата“ и наше инфо-центре – истиче Шуњић.


„Рио Тинто“ истиче да су од 2019. до данас организовали 19 догађаја на тему животне средине, квалитета вода, ваздуха, утицаја буке, биодиверзитета, просторног плана, културне баштине и правно-имовинских односа и да је до сада  дане „Отворених врата“ посетило око 450 грађана. Због најаве отварања рудника у горњем Јадру у октобру су у Лозници и на Брезјаку, организовани протестни скупови иза којих стоје „Подрињски антикорупцијски тим“ и удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Они тврде да би експлоатација минерала јадарит, односно отварање рудника и процес добијања литијума, нанело непоправљиву штету по животну околину и противе се отварању рудника који је најавила компанија „Рио Тинто“ у лозничком крају.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – И у Крупњу новозаражени

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Расте број пацијената на Ковид одељењу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )