ГРАЂАНИ САЧЕКАЛИ ОДБОРНИКЕ  – Неће ни пут до рудника јадарита

ГРАЂАНИ САЧЕКАЛИ ОДБОРНИКЕ  – Неће ни пут до рудника јадарита

Мања група грађана сачекала је уочи данашње седнице Скупштине града одборнике испред улаза у стари део градске управе где су им делили летак којим се указује на штетне последице отварања рудника јадарита.


Како кажу, “скупштинска већина ће покушати да донесе одлуку о детаљној регулацији нове деонице државног пута првог Б реда бр. 27 Ваљево-Лозница на територији града Лознице”, а они сматрају да није оправдано планирати изградњу пута “који би служио искључиво омогућавању приватног рударског пројекта ‘Јадар’“ .

– Имали смо састанак јуче у Горњим Недељицама и договор је да овде сачекамо одборнике пошто данас гласају о плану за пут Лозница-Ваљево, у ствари пратећи пројекат инфраструктуре за рудник „Рио Тинта“. Желимо да скренемо пажњу одборницима шта се дешава на Брезјаку и у околини,  какву  опасност носи отварање рудника „Рио Тинто“, да им утичемо на свест и питамо за кога они гласају, за странке или грађане који су њих изабрали – казао је Мирослав Мијатовић из Подрињског антикорупцијског пакта.


У летку који су делили, поред осталог пише, да „није тачно да су литијумске батерије еколошко решење и да ће горњи Јадар и Лозница имати економске користи од рудника“. Наводи се и да ће на свим квалификованим радним местима бити „њихови људи“, а „нама ће бити понуђена нискоквалификована радна места рудара у рударским јамама дубине и до 700 метара“. Тврди се и да су, према подацима Завода за јавно здравље из Шапца, у анализама поземних вода из бушотина 2013. регистровани амонијум јони, гвожђе, бор и фенол и да су забележене појаве значајних количина силицијума и литијума за које не постоји дозвљена норма у законима Србије.  У 21. веку водиће се борба за воду и пољопривредно земљиште, а не за литијум. Сви досадашњи подаци говоре да ће мештани горњег Јадра остати без оба ова ресурса, а да ће у наслеђе својим потомцима оставити депонију/јаловиште  и потпуно деконтаминирану земљу која се после овакве интервенције (ако до ње дође) неће опоравити хиљаду година, стоји на крају летка на коме стоје ознаке Подрињског антикорупцијског пакта и ”Не дамо Јадар”.

Иначе, обухват плана који је на дневном реду за државни пут првог Б реда Ваљево-Лозница налази се на територији Слатине, Горњих и Доњих Недељица, Грнчаре, Липнице, Руњана, Липничког Шора, Брадића и Корените на укупно 71,90 хектара. Приближна дужина саобраћајнице је око 13,7 километара. Пред одборницима је и стратешка процена утицаја овог плана на животну средину. Извештај о стратешкој процени утицаја на животну средину нове деонице пута Ваљево-Лозница  је од градског Одељења за привредни и економски развој добио позитивну оцену и сагласност.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

ПРОТЕСТ ИСПРЕД РИО ТИНТА – Треба питати грађане да ли желе рудник

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )