У БАЊСКОМ ПАРКУ – Одржана изложба гљива

У БАЊСКОМ ПАРКУ – Одржана изложба гљива

Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле” из Бање Ковиљаче организовало је данас 23. изложбу гљива на којој посетиоци могу видети мало више од сто различитих врста пронађених на теренима Гучева, Радаљске бање, Тршића и Троноше. Ова изложба је као и све претходне  потврдила да је овај крај богат гљивама којих има и онда када временски услови нису најпогоднији за њих.

Према речима Жељка Рувидића, стручног лица из  овдашњег Гљиварског друштва, ове године изложба је одржана у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом па је то по први пут учињено на отвореном, на стази у бањском парку. Изостала су и уобичајена стручна предавања као и омиљени ”гљиваш”, гулаш од више врста гљива који се већ традиционално спрема за посетиоце изложбе.

– Овога пута обишли смо у суботу мање терена, а нађено је 111 врста гљива и све су детерминисане. Гучево, Тршић i Троноша били су веома суви, али је зато Радаљ био издашан и на том терену смо нашли готово 90 одсто изложених врста гљива. Ове године специфична је звездача (geastrum lageniforme), јако ретка и вредна, нејестива гљива,  у Европи. Нашли смо десетак врста звездача, а имамо са стране донете и данас изложене црне и беле тартуфе. Већина изложених гљива су нејестиве, а све смо обележили тако да посетиоци одмах виде које су јестиве, које нису и које су условно јестиве. Задовољни смо бројем нађених врста пошто је последњих двадесетак дана било прилично суво време – рекао је Рувидић за портал ЛН.


Осим гљива посетиоцу су на неколико штандова могли да виде изложене разне рукотворине, зимницу, домаће сокове, мед и остале производе из лозничког краја. Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле” једно је од најстаријих у Србији, старија су само Миколошко друштво Србије и ваљевско друштво ”Дивчибаре”, и годинама указује оваквом изложбом на значај гљива и начин њихове употребе. Иначе, Туристичка организација града Лознице је и ове, као и претходних година, била суорганизатор манифестације која годинама потврђује да је Бања Ковиљача  сваке године међу две најбоље гљиварске изложбе у Србији.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУТСАЛ: ДРУГА ЛИГА – Лозница избила на врх

У СВЕТУ РОКЕНРОЛА – Магична кутија пуна музике

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )