АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну бригу и негу. Нажалост, многи је не добију и заврше на улици као луталице, а потом и у азилу. Зашто то не бисмо променили?

О недавно покренутој акцији удомљавања паса луталица, коју уз подршку Града Лознице и Канцеларије за младе спроводи КЈП ”Наш дом”, причали смо са доктором ветеринарске медицине Драганом Спасојевићем, ветеринаром у азилу за псе.


– У последње време азил је доста унапређен, потрудили смо се да хигијену подигнемо на највиши ниво. Сви пси који ту бораве медицински су збринути, вакцинисани и стерилисани. Већина паса је мирног и доброг темперамента, без обзира на врсту и расу. Сам концепт азила замишљен је тако да се ту пси не задржавају, већ се спроводи акција – вакциниши, стерилиши и врати. С тога, постоје два природна пута одлива паса, враћање на локацију одакле су узети и удомљавање. Наш циљ је да кроз упознавање и промовисање азила удомимо што већи број паса – каже Спасојевић.

Зашто удомити пса? Одговор се налази и у слогану ове акције: “Многи људи траже срећу, а она је увек око њих – маше репом, игра се и сија у очима пса”! Поред тога, ако се занемаре осећања и размишља практично, добијање кућног љубимца удомљавањем пса, економски је далеко исплативије. Спасојевић истиче да је један од већих проблема то што се у већини случајева породице пре одлучују да издвоје и енормну суму новца за расног пса из импровизованих узгајивачница због наводних предиспозиција.

Постер акције за удомљавање паса луталица – КЈП ”НАп дом”

– Ниједан од тих паса није прошао тестирање које показује његове генетске предоспозиције. Азил је место где можете пронаћи многе расе паса, од расних до мешанаца. У многим случајевима се догађа да су мешанци бољег темперамента и мирнијег духа. Пас није играчка и не треба га третирати као статусни симбол. Најбитније од свега је да из азила добијате здравог и медицински збринутог пса. Сам процес удомљавања крајње је једноставан и бесплатан – каже Спасојевић.

Према његовим речима, у азилу се могу добити одговори на сва питања кроз разговор са стручним особљем. Посете се могу обавити уторком и четвртком од 11 до 13 часова, уз поштовање прописа и мера заштите, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију.

Он наглашава да и након удомљавања пружају сваку саветодавну и стручну помоћ и истиче да су до сада сва удомљавања била позитивна.

Спасојевић позива и све оне који размишљају о љубимцу да посете азил и учине хуман гест због ког се сигурно неће покајати.

Милена Јовановић

ПРОЧИТАЈ И…

ЛОЗНИЦА У БУДУЋНОСТИ – Представљене прве идеје

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )