НАШИ СМО – ‘Леба и масти

НАШИ СМО – ‘Леба и масти

Каже народ – “свакоме је његова мука највећа”, а народ не греши. Загледани у своје новчанике и тањире себично мислимо да је нама најгоре, али није. Знате оно “И богати плачу, зар не?”, потврдило  се ових дана и “дубоко” ме гануло. Скоро да сам поцрвенео због свог и нашег себичлука, само мислимо на себе, а не на оне који су нас толико пута обрадовали песмом. Како је онима који у доба короне и силних забрана и дистанци, не могу да раде и зараде преко микрофона своје парче хлеба? Баш нас брига, срам нас и стид било.

Естрада је стварно у проблему. Не причамо сада о мени, Лукасу, Брени… А што и да не причамо о нама? Нама су трошкови језиви, приходи су нула, а замислите тек ове људе који раде за много мање пара. Мислим да то није фер. То нешто што медији мало провуку, естрада кука. Наравно, кука зато што и ми имамо породице и ми смо жива бића која треба да опстану, пренели су медији ових дана изјаву “српске мајке” којој сигурно треба “лавље срце да преживи дане будуће”. Не, немојте одмах да помињете мајку и осталу родбину. Прво размислите. Лако је вама што живите од просечне српске зараде без пореза и доприноса од 59.740 динара, или лозничке од 47.730. Навикли сте да за доручак нешто намажете, једете пасуљ два, или три дана, немате зимовање ни летовање, да ако сте женско, не идете свакога дана код фризера, на педикир, маникир, ово, оно. Замислите да вам неко одузме задовољство да купите бар кутију цигарета дневно, или да попијете оно једно ‘ладно пивце са другарима. Требала би вам два лавља срца да то прегурате.


Пре него што осудите “српску мајку” и остале “звезде” размислите. Замислите да вам за једну ноћ певања, дају 10, 30, 50, или ако је најлуђа ноћ 100 ‘иљадарки евра. Ако за те износе лажу медији, лажем и ја. Није важно што сви они баш, руку на срце, и не знају то да раде, али недостатак гласа и талента надокнади дубок деколте, силиконска петица, изрез до кука, или неки мачо фазон. Засмислите да сте само просечан певач, са неким хитићем. Сваки викенд по две-три хиљадарке пута четири, ето десетак хиљада евра у џепу. Милионче и нешто у нашим парама, илити двадесетак просечних српских плата нето. Са таквим примањима не вози се југо, већ озбиљна машина, а то кошта, носи се скупа гардероба, а то кошта, купују куће и станови, а то кошта и када дође корона није лако. Нема тезги, а ако се нешто и деси, шта је то хиљаду, две евра за ноћ. Мука, брате. Велика. Не може то да схвати обичан свет који од плате мање од 50.000 динара, тек нешто више од 400 еврића, треба да једе сваки дан, плати комуналије, ако има бар једно дете, у септембру купи књиге, свеске,  патике и остало. Такав се школовао, ради, обично ради још један посао да би опстао и нико му није крив што није умео певати. Тај може са пасуља, слатког купуса или бораније очас да пређе на ‘леба и масти, али не може тако да поступи после кавијара, скупоцених вина и клопе по најексклузивнијим ресторанима. Да после вила са неколико купатила живиш нормално у стану од 60 квадрата, није то безболно. Капирате, лако је сићи са Кличевца, али није када се попнеш на Хималаје, велика је то висинска разлика.



ММФ каже да би у наредном периоду у Србији могло бити затворено између 140 и 160 хиљада радних места, да ће се у услужним делатностима 40.000 до 50.000 радних места угасити. Па шта? Такви су већ сигурно бар једном остајали без посла и они ће се снаћи, а шта да ради певач, или певачица који једино уме да пева, слика се за новине са својим кућама, Лујевима и по Малдивима. Где ће он, или она? Могао би народ да покаже саосећања па да организује неку акцију солидарности. Оно “Сто динара за естраду”, “Паре им дај – немају кавијар”, “Помоћ стада да естрада не страда”, “Дај много да би им помог’о” и слично.

Зашто неки рудар, пољопривредник, продавачица и слични нису ових шест месеци короне кукали преко медија? Да им нешто фали. тражили би веће плате, изашли на улице. Где је оних око 350.000 људи колико се процењује да прима минималну зараду у Србији, а која ће, ако буде договора, за 2021. вероватно бити повећана са 30.000 на 32.000 динара? Нема их нигде. Да им нешто фали, огласили би се, да су им као њој “трошкови језиви, а приходи нула”. Снашло се то све јер они којима је добро ћуте. Зар не?

Т.М.С

П.С  Ово се не односи на локалне певаче и музичаре који нису део естрадног “звезданог неба”.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Лекција

НАШИ СМО – Свитање

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )