ШАМПИОНИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Лозница најуспешнија у првој половини године

ШАМПИОНИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА – Лозница најуспешнија у првој половини године

После првих шест месеци ове године, Лозница се налази на врху листе најбољих локалних самоуправа у подстицању предузетништва. Епидемија коронавируса утицала је на привреду, али у првом налету није оставила погубне последице


У првом делу годишњег такмичења “Шампиони предузетништва 2020” Лозница се нашла на врху листе најбољих у подстицању предузетништва у категорији великих локалних самоуправа, саопштила је Национална агенција за локални економски развој (НАЛЕД). Индекс успешности Лознице у првој половини године износио је 65/100, а најближи су јој београдска општина Стари град са индексом 60/100 и Трстеник са 53/100.

У категорији средњих локалних самоуправа Крупањ се налази на одличном трећем месту са индексом 57/100, а успешнији су само водећа општина Савски венац са индексом 60/100 и Рашка са 59/100.

Међу малим општинама води Црна Трава са индексом 60/100, а следи је Брус са 49/100. Како стоји у саопштењу Наледа, ове две општине у врху су се нашле више захваљујући малом броју становника него броју новоотворених фирми.


Како смо раније писали, Лозничани су у првој половини ове године, од које је добар део другог тромесечја проведен у ванредном стању уз ограничено кретање и строге епидемиолошке мере током првог удара епидемије коронавируса, били најхрабрији у Мачванском округу и отворили 275 радњи. Упркос неповољним околностима за пословање, у Подрињу је основано свега осам радњи мање него у истом периоду претходне године. Иако су услови пословања у првих шест месеци ове били знатно неповољнији у односу на исти период прошле године, у лозничком крају је затворено 145 радњи, шест мање него лане.

Извесно је да су мере Владе Србије допринеле ублажавању удара епидемије на целокупну привреду па тако и на предузетништво, а остаје да се види како ће се такозвана ковид криза одразити на пословање у другом делу године. Летњи напад ковида-19 био је окрутнији, септембар је донео благо смирење, али ближи се јесен и епидемиолози страхују од трећег налета. Епидемија утиче на све области живота па, неминовно, и на економију.

На подручју Србије, саопштио је НАЛЕД, разлика између отворених и затворених привредних субјеката у првом полугодишту “у плусу је” за нешто више од 6.300 па је на крају јуна било укупно активно скоро 390 хиљада предузећа и предузетничких радњи. Епидемија је утицала на отварање нових фирми па их је покренуто за скоро петину мање него у истом периоду у претходних пет година. Ипак, и број привредних субјеката избрисаних из свиденције Агенције за привредне регистре смањен је за десетину. Јелена Бојовић, директорка НАЛЕД-а за регулаторну реформу, каже да је у априлском јеку епидемије основано четири пута мање привредних субјеката него у петогодишњем просеку.

– У мају је тај број био нешто већи да би у јуну са 5.365 нових привредних субјеката био постигнут рекорд у протеклих пет година. Ова статистичка кретања резултат су попуштања мера због епидемиолошке кризе и постепеног отварања економије – каже Бојовићева.

У Србији је скоро 25 хиљада предузетника у првом полугодишту привремено обуставило пословање, највише њих у марту, чак десет хиљада. То не значи да су све те радње угашене јер је део предузетника одлучио да привремено заустави рад због отежаног и неисплативог пословања током ванредног стања.

Програм “Стартуј легално”, који подразумева пореско ослобађање у првој години рада, допринео је већем учешћу почетника међу новооснованим фирмама, а управо је то део критеријума у оцени успешности локалних самоуправа. Број корисника ове мере и укупан број новооснованих фирми критеријуми су на основу којих се одређује индекс успешности локалних самоуправа у подстицању предузетништва. Ради равноправности великих и малих, критеријуми се посматрају у односу на број становника, а локалне самоуправе се деле у три категорије – велике, средње и мале.

У НАЛЕД-у кажу да то што ниједна локална самоуправа није остварила више од 65 поена, од могућих стотину, показује колико има простора за даље унапређење.


Извештај

У оквиру такмичења локалних самоуправа “Шампиони предузетништва 2020” НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике, уз подршку Немачке развојне агенције ГИЗ, припремају полугодишњи извештај о стању привреде. Он се заснива на подацима Агенције за привредне регисте и Пореске управе у посматраном периоду.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Пиштољ, муниција – кривична пријава

ПУ ШАБАЦ – Ухапшени насилници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )