ЗАМЕНА СТРУЈОМЕРА – Бесплатно за грађане

ЗАМЕНА СТРУЈОМЕРА – Бесплатно за грађане

До краја ове године сва мерна места за струју биће у власништву ЕПС “Дистрибуције”, оператора дистрибутивног система који ће убудуће бринути о њима. То подразумева и замену старих дотрајалих дрвених ормарића за бројила као и инсталације и прикључне опреме пре свега из безбедносних разлога. У Србији има 3,6 милиона мерних места у категорији домаћинстава а према плану који је одобрила Агенција за енергетику треба заменити милион и по, до сада је замењено 590 хиљада. При томе сав трошак иде на терет ЕПС-а који по Закону о енергетици и становању  има обавезу да сноси одговорност за исправно функционисање мерних уређаја којима се мери роба коју продаје. Оваква пракса присутна је у свим развијеним земљама. 

У овој компанији наглашавају да је предаја бројила а потом и замена тих старих уређаја новим дигиталним бројилима за грађане добровољна и бесплатна. ЕПС никога неће терати да потпише споразум, ко не потпише, остаје власник бројила и даље сноси одговорност за исправност и плаћа трошкове за његово одржавање. Међутим, када се према утврђеном плану, у одређеним подручјима буду мењала бројила, биће бесплатно замењено и бројило код купца који није хтео да потпише уговор. Старо бројило ће бити скинуто и враћено власнику.


Они који се тек прикључују на мрежу плаћају електроенергетску сагласност а у тој цени се налазе трошкови свих потребних такса, опреме и радова, укључујући и трошак набавке нових дигиталних бројила које ће потрошачима бити обрачунаван  по набавним ценама.

Разлог због којег ЕПС преузима бројила објашњава се чињеницом да су у нашој земљи она стара око 25 година, око 90 одсто је технолошки превазиђено и тржишна вредност им је нула. Грађани су их до сада набављали по два-три пута вишим ценама од оних по којима их сада купује ЕПС.

До сада је било важно да бројила само тачно мере утрошену струју али су сада, објашњавају у овој компанији, у информационо развијеном дистрибутивном систему који се прави, потребна вишефункционална бројила која омогућавају, између осталог, и даљинско очитавање потрошње и искључивање дужника.

Иначе, у протекле две деценије посао око замене струјомера ЕПС-у је највише отежавала процедура набавке нових бројила и нерешена власничка права.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ДВА МЛАДИЋА – Отели квад

БОКС: СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ – Корак ближе титули

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )