НАЛЕД – Сезонски рад у легалним токовима

НАЛЕД – Сезонски рад у легалним токовима

Поједностављена процедура пријаве путем портала и апликације увела је у легалне токове 47 одсто сезонских радника у пољопривреди. За годину и по дана примене новог система послодавци су ангажовали укупно 37.597 сезонаца и тако допринели да остваре право на пензијски стаж и здравствену заштиту у случају повреде на раду – сапштио је НАЛЕД.  Резултат нове процедуре је утолико важнији што је до пре две године уговор имало свега пет одсто од око 80.000 сезонаца колико се процењује да ради у пољопривреди у Србији.


Анализа о ефектима примене Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, коју су за потребе Министарства рада заједнички спровели НАЛЕД и ГИЗ, показала је да су послодавци прихватили нови систем. То се посебно види по броју електронских пријава у односу на број закључених уговора о привременим и повременим пословима, који се задржао на просеку од око 3.000 годишње, и то пре свега за раднике ангажоване на дужи период (од 90 до 95 дана). Брзину пријављивања и фиксни износ пореза, који се плаћа путем онлајн регистрације, истакли су у анализи као кључну предност у односу на скупљу и компликованију процедуру потписивање уговора на папиру.

– Портал и апликацију је користило 413 послодаваца, од чега су 127 физицка лица односно власници пољопривредних газдинстава, и на име пореза и доприноса досад су уплатили више од 400 милиона динара у буџет Републике Србије. Нови, једноставнији нацин пријаве и одјаве у само пар минута, који подразумева да порезе и доприносе плате само за оне дане када је сезонски радник заиста радио, мотивисао је послодавце да их пријаве – каже Амира Омановић, заменица менаџера ГИЗ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга у југоисточној Европи.Статистика показује да су пољопривредна газдинства сезонске раднике ангажовала у просеку на 15 дана, а компаније на 21. Просечан број сезонаца ангажованих на газдинствима био је 46 док је фирмама било потребно у просеку и до 3,5 пута више радника (167). Највише пријављених сезонаца било је у доби од 46 до 60 година, као и између 18 и 30.

НАЛЕД и ГИЗ се  залажу за проширење система и на друге делатности са великим уделом неформалног ангажовања, као што су послови у кући, туризам и угоститељство и грађевинарство. Влада Србије почетком августа позитивно је одговорила на предлог и формирана је радна група која ће радити на томе. Анализа НАЛЕД-а показује да у грађевинарству трећина ангажованих радника ради без уговора, у туризму и угоститељству око 20 одсто, а највећа непознаница су кућни послови. Процењује да око 55.000 породица у Србији ангажује особу за неки вид помоћи у кући (чување деце, чишћење, геронтодомаћице, итд).

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ТАКМИЧЕЊУ КАРИКАТУРЕ – Бабићу прва награда

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Активно оболелих још 150

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.


data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )