НАШИ СМО – Свитање

НАШИ СМО – Свитање

Турбулентне године и деценије у Црној Гори од недеље би требало да буду део прошлости у тој држави – бар тако су се понадали многи у слављеничкој ноћи. У недељу је на изборима изгласано поверење опозицији и, неки би рекли, стекао услов да се први стих незваничне црногорске химне “Још не свиће рујна зора” измени у – СВАНУЛА ЈЕ! Шта ће ново свитање донети Црногорцима, још увек је неизвесно, али по реакцијама бирача и првим изјавама политичара који су из опозиције коракнули у власт, у ову државу стигла је “дуго жељена слобода”. Тридесетогодишњу власт сменио је народ и, како рекоше у првим обраћањима представници здружених партија из сада већ бивше опозиције, то је учинио на најлепши могући начин – оловком.


Не могу се похвалити да сам у групи оних који су помно пратили дешавања у Црној Гори, ни пре предизборних активности а нити током њих, можда више ситуацију изазвану ковидом-19, због пријатеља који живе тамо, али ме у изборној ноћи привукло понашање баш тог народа који је “победио” и који је славио слободу и неке долазеће дане, месеце и године. Привукла ме жеља да видим како изгледа то када више од 70 одсто бирача изађе на гласачко место и већина њих издејствује тако жељену промену у својој држави. Признајем да ме и реторика “победника” пријатно изненадила и да сам у тим реченицама препознао доста онога што иначе чујем од обичног народа – да треба живети нормално, уз толеранцију, да треба ићи у ново сутра поштено, паметно, одговорно и без реваншизма. Како рече један од њих – раширених руку и отвореног срца и за оне који су до данас били на супротној, владајућој страни.

Поруке да се слави победа код куће, да се не излази на улице прихваћена је те ноћи, али већ следећег дана није се могла обуздати радост и не показати победничка срећа. Певало се испред локала у Игалу, Херцег Новом, Будви и другим местима, возило у колонама и махало црногорским заставама и удисао, како рекоше неки – “нови ваздух”, а било је весеља и у Србији. Првог радног дана  лидери три опозициине странке које су освојиле већину на парламентарним изборима договорили су се да ће радити на “формирању експертске владе”, састављене од кадрова који су “стручњаци из конкретних области без обзира на њихову политичку, верску, националну или било коју другу особеност”. Како су саопштили јавности, наставиће да спроводе реформе како би Црна Гора ушла у ЕУ, као и да ће радити на ревизији свих дискриминаторских закона међу којима и спорног Закона о слободи вероисповести. Договорено је неколико принципа на којима ће функционисати наредна демократска власт а међу првима је баш тај да ће “одговорно спроводити све међународно преузете обавезе”. Међу првим обећањима је и то да ће нова власт у потпуности бити посвећена “поштовању Устава и примени закона”, као и да ће “пружити руку представницима мањинских народа са жељом да заједнички граде лепшу и просперитетнију будућност Црне Горе”. Аналитичари сматрају да је веома важно задржати добре односе са осталим земљама у региону, али и са Бриселом и Вашингтоном. Данијел Сервер, професор на вашингтонском универзитету “Xон Хопкинс”, познавалац дешавања на Балкану, сматра да је изборни процес спроведен у Црној Гори указао на то да је демократија у тој земљи – “озбиљна ствар”, али и да “НАТО не може да има чланицу која није лојална и није посвећена алијанси”, те да би било “заиста за жаљење ако би Црна Гора постала агент Москве”.

Како ће се Црна Гора кретати после “свитања”, зависиће од власти, али, надам се, и од воље народа. “Игранка” још увек није завршена.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Обична прича

НАШИ СМО – Онако

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )