ПОЧЕЛА ШКОЛСКА ГОДИНА – Под маскама у клупе

ПОЧЕЛА ШКОЛСКА ГОДИНА – Под маскама у клупе

За око девет хиљада ученика основних и средњих школа у Лозници почела је данас школска година, а међу њима је и око 650 ђака првака. Нова школска година почела је у току епидемије коронавируса па се од ранијих разликује по мерама предузетим како би се заштитило здравље ученика и запослених.


Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, посетио је данас ОШ ”Јован Цвијић” и упознао се са новом организацијом рада, прилагођеном препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Он је искористио прилику да у име Града Лознице ученицима и запосленима у свим школама пожели много успеха у новој школској години.

– Град се потрудио да ученици и запослени не само на првим, већ на свим школским часовима имају добре услове за рад. Првачићима поручујем да од самог старта марљиво уче, да слушају учитеље, поштују другаре и воле своје родитеље. На тај начин ће њихов успех бити загарантован. Родитеље желим да охрабрим јер јесмо у времену када вирус још увек циркулише, али је Град, у сарадњи са директорима школа, предузео све мере како би упутство Министарства просвете било спроведено у потпуности. Оставите своје обавезе сада мало по страни, посветите се детету и имајте стрпљења када оно прича о школи јер ћете му тако помоћи да преброди прве школске дане – рекао је Ђокић.

Он је подсетио и да наставници јесу извор знања које треба да пренесу ученицима, али је школа и васпитна установа па је подједнако важно изградити код деце исправне системе вредности. Ђокић је навео и да Лозница више од петине градског буџета улаже у образовање и да ће се настојати да то буде још више.

На питање ЛН, Ђокић је потврдио да је Град обезбедио средства за набавку заштитних маски, дезинфекционих средстава и свега што је према упутству министарства неопходно.


Цветана Срећковић, директорица ОШ ”Јован Цвијић” и председница актива директора основних школа, каже да ученици млађих разреда у школу иду у преподневној смени, а старијих поподне, али уз комбиновани начин рада. Код млађих разреда одељења су подељена у групе које у школу долазе у два термина, а код старијих прва група иде у школу понедељком, средом и петком, друга уторком и четвртком. У данима када не иду у школу ђаци наставу прате преко платформе РТС. И код млађих и код старијих ученика групе седмично мењају распоред доласка у школу.

– У нашој школи данас су у први разред кренула 74 ученика и још троје у издвојеном одељењу у Воћњаку. Прваци нису имали могућност изјашњавања да ли ће наставу пратити онлајн или у школи, а што се тиче осталих разреда, скоро сви су се изјаснили за долазак у школу, а они који ће наставу пратити онлајн одлучили су се за то из оправданих, углавном здравствених разлога. Наши први утисци су да су родитељи децу добро припремили за овакве услове рада и да су она прихватила ношење заштитних маски и одржавање дистанце – рекла је Срећковићева.

У школи се примењују све препоручене мере заштите здравља, а директорица наглашава да ниједно дете неће бити враћено због тога што је заборавило да понесе заштитну маску јер ће је, у том случају, добити у школи.

Међу првачићима у ”Цвијићевој” је и седмогодишњи Богдан који на питање како је било први дан у школи има кратак одговор – ”Лепо”. Његов отац Александар Красавчић кроз дечје поласке у школу прошао је већ два пута, са старијим сином и кћерком, али је данашњи сасвим другачији.

– Не знам како ће деца издржати под маскама, ја у њих баш немам много поверења, али је тако наложено па, шта да се ради. Богданови први утисци су позитивни, ову школу, иначе, одлично познајем и нема никаквих проблема, учитељица је добра и биће све у реду. Сада само сат и по проводе у школи па је Богдан, може се видети по томе како неуморно с другарима трчи по дворишту, и после наставе пун енергије. Овакав рад захтеваће много више ангажовања родитеља, али је, ипак, и овако боље него онлајн. Тада би родитељи постали учитељице – каже Красавчић.

Он се нада да ће епидемија убрзо престати и да неће бити другог таласа како би све могло постепено да се врати на старо. Томе се нада цео свет.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Дан без позитивних на коронавирус

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Још седамнаест пацијената на Ковид одељењу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )