КОЛИКЕ СУ БИЛЕ ЈУНСКЕ ПЛАТЕ – Шест хиљада више него лани

КОЛИКЕ СУ БИЛЕ ЈУНСКЕ ПЛАТЕ – Шест хиљада више него лани

Просечна нето зарада у Лозници у јуну ове године била је за скоро шест хиљада виша него 12 месеци раније, показују подаци Републичког завода за статистику. Лозничани су, у просеку, овог јуна примили 47.730 динара, две хиљаде и двеста мање од окружног, а округло 12 хиљада мање од државног просека.

У Мачванском округу, уобичајено, највишу просечну зараду имају у његовом средишту – Шапцу са 53.215 динара, што је и даље знатно ниже од просека у Србији. Просек изнад 50 хиљада у округу имају још само у Љубовији и то за скоро осамсто динара, а на трећем месту је Мали Зворник са 48 и по хиљада. Испод Лознице су Богатић и Коцељева са скоро 46 хиљада, Владимирци са 45  и по и Крупањ са 44.241.


Највише се зарађује у београдским градским општинама Врачар, Нови Београд и Стари град и то су једине три општине у Србији у којима просечна нето зарада премашује 90 хиљада. На Врачару недостаје мало изнад две хиљаде да заокруже на стотину.

За разлику од пре годину дана, овог јуна није било локалне самоуправе у Србији у којој је просечна зарада била испод 40 хиљада динара. Најмање примају у Бојнику и Власотинцу, једва нешто изнад 41 хиљаде, па у Гаџином Хану и Врањској Бањи где су се приближили износу од 42 хиљаде.

Ако се гледа по областима делатности, статистика каже да се највише зарађује производњом дуванских производа, рачунарским програмирањем, консултантским и услугама са тим у вези, више од 161 хиљаде динара. Следи ваздушни саобраћај са 143 хиљаде па научна истраживања и развој са 122 и по хиљаде. У још свега шест делатности просечна зарада прелази стотину хиљада динара, а међу њима су и услужне делатности у рударству и геолошким истраживањима, што обећава виши просек у Лозници када проради рудник јадарита. Иначе је просечна зарада у делатности рударства мало испод 90 хиљада па и то обећава виши просек.

Најнижа просечна зарада је у припремању и послуживању хране и пића, непуних 35 хиљада, а лоше је и у преради дрвета и прављењу производа од дрвета, осим намештаја, где плата није прешла 36 хиљада. У још пет делатности просечна зарада се креће испод 40 хиљада динара.


У просечну зараду спадају све исплате запосленима на које се плаћају припадајући порези и доприноси, а у обрачун  улазе и плате запослених у војсци и полицији, као и зараде запослених на привременим и повременим пословима.

Просечне зараде по локалним самоуправама не односе се на место рада, већ на место становања, што значи да у просечну зараду у Лозници улазе и оне које примају Лозничани запослени у другим градовима.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУНЧАНО ЈОШ ДАНАС – А на крају најтоплији дан и фудбал

ФУДБАЛ: БАРАЖ ЗА ПОПУНУ МАЧВАНСКЕ ОКРУЖНЕ ЛИГЕ – Преокретом у виши ранг

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )