МОСТ ИЗМЕЂУ ДВА ЗВОРНИКА – Чека се дозвола за отварање

МОСТ ИЗМЕЂУ ДВА ЗВОРНИКА – Чека се дозвола за отварање

После једногодишње обнове, Мост краља Александра Првог Карађорђевића између Малог Зворника и Зворника у Републици Српској добио је нови изглед. Радовима је ревитализована челична и коловозна конструкције моста, обновљена расвете, а извођач је била фирма „Еникон градња”, с којом је потписан уговор у августу 2019. године.

Обнову моста финансирали су Влада Републике Србије, са 600 хиљада евра и град Зворник, са 750 хиљада конвертибилних марака, а у плану је и уређење декоративне расвете. Тај део посла зависи од договора о финансирању и могао би бити завршен до краја или почетком наредне године, а како је саопштио Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, у току су преговори између две државе о будућем изгледу граничног прелаза, који би могао бити интегрисани.


– На граничној полицији две државе је усаглашавање става око пуштања моста у саобраћај, што би могло да се деси и у року од једног дана. Реконструкцију смо довели до краја, могло се то завршити и три месеца раније, али, с обзиром на то да је пројекат реконструкције рађен пре више од осам година, моја је одговорност што нисам ни знао да је пројектант предвидео асфалтну подлогу. Реаговали смо на штету буџета града Зворника и решили да урадимо подлогу од камених коцки. Мост је, пре свега, један историјски споменик два града и две државе, који треба да има репрезентативан изглед. Захвални смо Влади Србије за 600.000 евра јер да није било тога, питање је када би реконструкција почела, а Зворник је, због промене подлоге, то коштало скоро 750.000 конвертибилних марака – рекао је Стевановић новинарима, који су се окупили на мосту управо на дан када је уговором и планиран завршетак радова.

Он је додао да ће радова бити и даље, и када пешаци крену да прелазе преко моста, али то ће се дешавати на улазу у град, а колики је значај мостова, којих је на територији Зворника укупно четири, поткрепио је податком да је само у прошлој години преко њих прешло више од милион и две стотине хиљада људи. Објаснио је да ће се ратификацијом међудржавног споразума одредити која држава ће који мост одржавати дужином целе границе са Србијом и да ће Мост краља Александра одржавати држава Србија.

У договору Српске и Србије креће реконструкција свих мостова који нас спајају. Приоритет су мостови у Шепку и Каракају. Оба моста су подигнута пре пола вијека и на њима до сад није било озбиљнијих радова на реконструкцији. Дневно преко Каракаја уђе и изађе преко сто теретних возила и крајње је време да се нешто по питању оваквих граничних прелаза ради – рекао је градоначелник Зворника.

Мост краља Александра Првог Карађорђевића пуштен је у саобраћај 12. јануара 1930. године, а саграђен је средствима Краљевине СХС и краља Александра, као његовог задужбинара. Његова дужина је 150 метара а ширина 7,2 метра. 

С. П.

Фото: Радио Освит

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници једини новозаражени

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Откривене четири нове упале плућа

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )