КАД СЕ УМЕША КОВИД – Покварио планове и младенцима

КАД СЕ УМЕША КОВИД – Покварио планове и младенцима

Замислите да сте почетком године правили планове о уласку у брачну луку, преправљали спискове званица, звали ресторане, бирали одело или венчаницу, уговарали музику и фотографа, а онда је дошао март и корона. Сви планови морали су да се мењају у ходу, нада је тињала да ђе славља бити померена за месец, два, а онда је стигао нови удар вируса и многи више нису уопште сигурни када ђе мођи да славе дан венчања онако како је то код нас ред.


Свештеник Милош Петровиђ каче да је долазак коронавируса, односно ситуације коју је он донео од марта, поред осталог утицао и на венчања и крштења којих је осетно мање него раније. Према његовој процени “сигурно око 50 одсто мање” и многима је то створило велике проблеме.

– Свакако да је оваква епидемиолошка ситуација, односно превентивне мере као што је ограничен број људи у затвореном простору, многима покварио планове за славља, било да је реч о венчањима или крштењима. Људи су планирана славља за април или мај најпре померали за јун или јул, али се и то морало пролонгирати у већини случајева. Дешава се да људи зову и отказују крштења седам дана уочи догађаја јер је неко од родитеља или кумова позитиван на ковид-19, или венчање јер је оболео неко од ближе родбине младенаца. Најпре је отказивано јер није могло више особа да буде на весељима, онда су неки обављали венчања у општини, а црквено и само велико славље одложили за време када се за то стекну услови. Било је случајева да људи осетно смање број званица, па чак и тада славље одрже у једном дану али тако да пола гостију буде у једном, а пола у другом термину. Осетно је мање венчања и крштења, али што се тиче посете храму, она није мања, људи долазе, носе маске и настоје да поштују све прописане мере понашања у затвореном простору – каже Петровић.


Корона је покварила и планове фотографима и музичарима који су остали без “тезги” посебно у мају када је традиционално много весеља. Уместо да радимо викендима, седимо код куће и размишљамо докле ће ово потрајати. Буде нешто свирке по неким ресторанима, али је све то ситно у односу на нормално време када се сваког викенда уговори понека тезга, каже један од лозничких музичара забринуто. У овој ситуацији трпе и салони венчаница.

– Последњу венчаницу сашили смо у фебруару. Онда је дошла корона и све је стало. Салон сам привремено одјавио, онда је крајем маја, почетком јуна ситуација била нешто боља па сам поново почео да радим, али врло кратко и сада сам опет привремено одјавио салон. Текући трошкови су ту, а прихода нема. Ових дана су ми били људи из иностранства с којима смо сарађивали у шест весеља и требало је да буде свадба прошли викенд, али су морали све да одложе за наредну годину. Није нам лако, али није ни другима и видећемо докле ће ово трајати – каже власник салона који није желео да се “експонира”.

Према подацима из градске управе прошле године је у периоду од првог марта до августа одржано 156 венчања, а била су и 62 накнадна уписа бракова склопљених ван Лознице, у иностранству и слично. Ове их је у Лозници готово сто мање, пред матичара су у истом периоду стала 54 пара док је било 35 накнадних уписа, што најбоље илуструје колики је утицај ковида-19 и на овај део живота.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП “ТОПЛАНА” – Уклоњена проблематична лира

КУДА ЋЕ ИЋИ НОВИ ПУТ ВАЉЕВО – ЛОЗНИЦА – Траса пута на увид

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )