НА ГРАДСКОЈ ДЕПОНИЈИ – Траје десета фаза санације

НА ГРАДСКОЈ ДЕПОНИЈИ – Траје десета фаза санације

Лозница је у градском буџету за ову годину предвидела 19 милиона динара за десету фазу санације градске депоније и осам милиона за санацију дивљих депонија по месним заједницама. Према речима Јанка Алексића, директора  КЈП “Наш дом”, сваки леп дан користи се да буде урађено што више посла и очекује се да ће до краја године све планирано бити у потпуности остварено.


– У десетој фази санације градске депоније пола хектара од комплетне површине, која захвата максимално до пет хектара,  биће затворено јер нема више услова да се на том делу одлаже комунално смеће. То је локација испод далековода, тако да више не смемо ићи у висину и биће затворена и на њој засејана трава. Санација депоније трајаће док не буде затворена, а у наредне две до три године нећемо моћи да одлажемо смеће на неку другу локацију. Кад једном престанемо да користимо садашњу градску депонију, следи њена комплетна санација и затварање. После престанка одлагања смећа биће још две године радова који се морају завршити да би се та локација привела сврси. То значи да се затвори, а онда засади пројектом предвиђено растиње, како би та локација могла да се искористи за оно за шта град буде одлучио – каже он.

Лозница комунални отпад одлаже на градску депонију чија је прва фаза санације трајала током 2011. и 2012. године и била суфинансирана од Министарства за заштиту животне средине и локалне самоуправе. Од пре шест година Град сваке године у буџету планира новац за ту намену. На лозничкој депонији смеће одлажу Лозница, Мали Зворник и Љубовија. Санација лозничке депоније је део припрема за њено комплетно затварање, када буде отворена регионална депонија, или нађено решење где би отпад био одлаган. Уколико све буде као што је планирано, комунални отпад из Лознице и три суседне општине путовао би до депоније Каленић код Уба, која, како је планирано, треба да буде завршена до 2021. године.

Подсетимо, “Наш дом” је урадио катастар дивљих депонија којим су евидентирана сва места где се налазе дивље депоније и на подручју 56 месних заједница евидентирано је 46 локација чија је укупна површина 20.565 м2, а на њима се налази готово 38 хиљада кубних метара свакојаког отпада, најчешће грађевинског, пластике, текстила, обуће, стакла, ПВЦ кеса, канти, флаша, зеленог и шумског отпада као разних комада или делова намештаја.На депонијама је уочена велика количина комерцијалног отпада (папир, картон, пластика, гума, старо гвожђе, итд.) који би могао бити искоришћен када би био класификован приликом одлагања на одређена места. Ове године кренуло се у њихово систематско уклањање по месним заједницама, сређени су Ново Село, Лешница, Јелав, Липнички Шор, Стража и креће се према Лозници па даље до Горње Ковиљаче. После тога биће рађен део од Драгинца ка Лозници и то ће бити  урађено ове године, а циљ је и да уједно буде настављено проширење зоне обавезног изношења смећа.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници троје новозаражених

ПОШТУЈУ ПРЕТКЕ И ТРАДИЦИЈУ – До Цера пешке и у униформи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )