ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИЦИ У ДОБА КОРОНЕ – Привреда издржала први удар

ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИЦИ У ДОБА КОРОНЕ – Привреда издржала први удар

Страх да ће пандемија коронавируса, која је пролетос на два месеца значајно успорила, ако не и зауставила привредни живот, довести до потпуног краха, испоставио се, срећом, неоправданим. Бар у првих шест месеци ове године.


Према подацима Агенције зе привредне регистре (АПР), у Мачванском округу јесте дошло до смањења броја основаних привредних друштава и предузетничких радњи, у односу на исти период прошле године, али не у превеликој мери. Број угашених предузећа и радњи углавном је незнатно порастао и то само на подручју Шапца, Крупња, Богатића и Љубовије. Може се претпоставити да су оваквим резултатима значајно допринеле мере Владе Србије за помоћ привреди након ванредног стања, али је за такву тврдњу, ипак, неопходно извршити дубљу анализу.

Мање фирми, али незнатно

У првом полугодишту на подручју Лознице основано је 28 привредних друштава, а угашено их је 12, по четири мање него лане, у Шапцу је основано 59, седам више, а угашена су 23 предузећа, шест мање него 2019, у Крупњу ниједно предузеће није покренуто, али ни угашено, у Малом Зворнику су два основана, једно затворено, у Коцељеви су четири почела да раде, једно престало, у Богатићу има шест нових, а четири су нестала, у Владимирцима је однос четири према два за основана предузећа, а у Љубовији су покренута и угашена по четири привредна друштва.

Што се предузетништва тиче, Лозничани су се и ове године показали као најхрабрији у округу, отворено је 275 радњи, тек осам мање него лане. У Шапцу су врата отвориле 232 радње, 30 мање него прошле године у истом периоду, у Богатићу су регистроване 62, Љубовији 49, Крупњу 42, Владимирцима 29 и у Малом Зворнику и Коцељеви по 27. Највећа негативна разлика у односу на прво полугодиште лане забележена је у Рађевини, где су основане чак 43 радње мање, и, после Шапца, у Малом Зворнику 22 мање.

Крупањ је на врху лоше стране листе и по томе што су затворене 23 радње више него лане, у првих шест месеци 64 су избрисане из регистра АПР. Више избрисаних него 2019. имају и Шабац (5) и Богатић (11). У Шапцу је 166 предузетника дигло руке од посла, у Лозници 145, шест мање него лане, у Богатићу 46, Љубовији 33, Малом Зворнику 17, Коцељеви 16 и Владимирцима седам.

Пола другог тромесечја проведено је у ванредном стању, а друга половина у постепеном повратку у нормалан живот и пред крај у новом враћању у “ненормалност”, али су резултати знатно бољи него што се могло очекивати.

Упркос вирусу друго тромесечје боље

У Лозници је у та три месеца основано 16 предузећа, четири више него почетком године, у Шапцу 19, али двадесет и једно мање него у првом кварталу. Више је предузећа, у односу на први део године, покренуто још само у Коцељеви – три, према једном, а мање у Љубовији, једно, и Богатићу, два. У Крупњу ове године предузећа нису у моди, не оснивају се не гасе се, а у Владимирцима су по два основали у оба квартала.


Изузев у Љубовији, у свим другим локалним самоуправама основано је у другом тромесечју више предузетничких радњи него у првом. У Азбуковици је су пролетос у регистар АПР уписане 22 нове радње, у Лозници највише – 164, Шапцу 132, Богатићу 36, Крупњу 25, Љубовији 22, Владимирцима 18 и у Малом Зворнику и Коцељеви по 14.

Више радњи, у односу на први квартал, освануло је са катанцем на вратима само у Богатићу где их је затворено 46, у Лозници 60 (25 мање него зимус), у Шапцу 57, Крупњу 24, Коцељеви 16, Љубовији и Малом Зворнику по шест и Владимирцима свега једна.

Друго тромесечје ранијих година прилично је јасно показивало у ком се смеру креће привреда и шта се може очекивати, али 2020. је сасвим другачија и прогнозе су незахвалне. Лето које је требало да донесе предах у борби са вирусом, донело је још страшнију битку, први удар привреда нашег краја издржала је на ногама, али ни епидемија овде пролетос није буктала.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈОШ ДАНАС У ЗЕЛЕНОМ – Сунчано пред кишу

ОДРЖАНА КОМИСИЈА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ – Шанса за шест парова

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )