У ЛОЗНИЦИ – Проглашена ванредна ситуација

У ЛОЗНИЦИ – Проглашена ванредна ситуација

На целој територији Града Лознице од данас (13. јул) је проглашена ванредна ситуација, саопштио је на јутрошњој конференцији за медије командант Градског штаба за ванредне ситуације Видоје Петровић, после одржане ванредне седнице Штаба. На основу неповољне епидемиолошке ситуације на подручју Лознице такву одлуку су на јучерашњем састанку једногласно предложили начелници свих одељења и руководство Опште болнице ради спречавања и сузбијања ширења заразне болести ковид-19.


Проглашењем ванредне ситуације ствара се правни основ за надлежне републичке и органе локалне самоуправе да могу кроз превентиван, а у одређеним условима и репресиван рад, да делују на, пре свега, понашање људи и спровођење наложених мера заштите. Оне, пре свега, подразумевају ношење заштитне опреме, маски и рукавица, физичку дистанцу од два метра, и друго, а ванредна ситуација даје могућност да се на одговорнији начин организује живот јер је, казао је Петровић, из разних разлога, ипак, дошло до опуштања дела становништва које не примењују елементарне и опште мере заштите чиме се у значаној мери усложњава укупна ситуација у вези са пандемијом ковида-19. Он је изнео податке да је 11. јула на територији Мачванског округа било, од почетка пандемије, укупно 1.138 особа позитивних на ковид-19, од тога у Шапцу 795, Лозници 228, Коцељеви 35, Владимирцима 29, Богатићу 25,  Малом Зворнику 12, Љубовији осам и у Крупњу шест.

– Још једном позивам грађане да поштују, пре свега препоруку наших лекара, струке, о мерама личне и колективне заштите када је у питању ова епидемија. Сведоци смо да се  број лица која се свакодневно јављају на преглед из дана у дан повећава. Апелујем не само на грађане него и на све друге одговорне субјекте и структуре у овом граду, послодавце, одговорна лица у предузећима, организацијама, да примењују одредбе ове одлуке, а оне су базиране на мерама које је прописала Влада Србије. Град ће предузети све што је у нашој надлежности да елиминише у што већој мери фактор физика, кроз дезинфекцију јавних површина, појачано и чешће прање улица и других јавних површина, кроз препорку управницима стамбених зграда да се то ради у заједничким просторијама. Надлежни органи контролисаће понашање и рад и свих сруктура на територији града и верујем да ћемо на одговоран начин успети да из оваквог стања и епидемије изађемо са што је могуће мање оболелих лица, а посебно што мање трагичних исхода – казао је Петровић.


Посебне мере које се примењују на заштити становништва од заразних болести су забрана окупљања у затвореном и на отвореном простору више од пет особа, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите, у јавним парковима и на игралиштима као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере заштите, у свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање дистанце од два метра, а забрањено је и организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација. Радно време угоститељских објеката је од 7 до 20 часова, а њихов рад треба да буде прилагођен тако да за једним столом не може седети више од два лица, осим ако су у питању родитељи и малолетна деца, или лица у заједничком домаћинству уз дистанцу од два метра. Примена свих превентивних мера у предшколским и школским установама, обавезно ношење заштитних маски у јавном превозу уз редовно проветравање и дезинфекцију возила, забрана коришћења затворених базена, спа и велнес центара, спровођење заштитних мера у верским објектима, као и честа дезинфекција свих јавних објеката.

У Мачванском округу до сада је ванредна ситуација уведена на територији Шапца, Богатића и Владимираца.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА – Двоје умрлих од ковида-19

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )