КОРОНА ПРОМЕНИЛА ПРАВИЛНИК О ЗАШТИТИ НА РАДУ – Рад у сменама, ако је могуће

КОРОНА ПРОМЕНИЛА ПРАВИЛНИК О ЗАШТИТИ НА РАДУ – Рад у сменама, ако је могуће

Правилник о превентивним мерама за спречавање и ширење епидемије заразних болести који је донело  Министарство рада, ступио је јуче (11. јул) на снагу, а послодавцима је остављен рок од 30 дана да донесу планове његове примене .


Према новим прописима,  обавезе послодаваца почињу од писаног упутства о обавезном превентивном поступању са информацијом о симптомима заразне болести, а затим да, уколико је то могуће, организују рад у сменама са мањим бројем запослених, обезбеде појачану хигијену и дезинфекцију радних и помоћних просторија и опреме, довољне количине сапуна, убруса,  воде и  средстава на бази алкохола за прање руку, безбедно уклањање смећа и да о свему томе води уредну евиденцију. Обавеза послодавца је и да сачини упутства о безбедним контактима запослених са спољним сарадницима, добављачима, дистрибутерима. 

У случају појаве заразне болести међу запосленима, послодавац је дужан да дезинфикује простор у коме је боравила заражена особа, одреди правце кретања запослених кроз радне и помоћне просторије, као и да обезбеди да контакти између организационих јединица у којима се појавила зараза и оних у којима није, буду сведени на нужни минимум уз обавезне прописане мере заштите. И, свакако, послодавац је дужан да примењује и све друге мере по препоруци епидемиолога, а  примену свих прописаних процедура контролисаће особа задужена за безбедност и здравље на раду.

Са друге стране, дефинисане су и мере које морају да поштују запослени како би сачували своје као и здравље других запослених. Оне се односе на коришћење заштитне опреме и дезинфекционих средстава, обавештавање послодавца, уколико посумњају на симптоме заразне болести код себе, код других запослених или чланова своје породице, као и да траже отклањање свих недостатака на радном месту који могу допринети угрожавању безбедности и здравља на раду.


 План примене мера за спречавање и ширења епидемије заразне болести које послодавци треба да донесу за свако радно место биће саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду и неће се односити само на теренски и рад од куће.

З.В.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

БЕРБА БОРОВНИЦЕ – Одлични и род и цена

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )