МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – Поплављено 50 кућа и око 250 хектара ораница

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – Поплављено 50 кућа и око 250 хектара ораница

Министар пољоприведе, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић обишао је данас (23. јун) мост на Јадру, на путу Лозница-Шабац, оценио да се ситуација на овој реци смирује, и да је најтеже прошло у последњих 48 сати, када је пало више од 130 литара кише по квадратном метру. Према његовим речима, на подручју Лознице поплављено је 250 хектара обрадивих површина, 200 домаћинстава са економским двориштима, а вода је продрла у око 50 кућа.


– Добро је да смо пре неколико година урадили овај насип и да смо на више места у западној Србији радили на уређењу водотокова. До највећих проблема дошло је на простору Љубовије где је речица Љубовиђа срушила два моста. Све екипе из водопривредног предузећа су на терену, ватрогасно-спасилачке екипе из МУП-а, а 71 лице је евакуисано на простору западне Србије. Локална самоуправа ће, када се све смири, урадити процену настале штете на објектима и пољопривредном земљишту, а Влада Србије има програм, новац је спремљен, да као и претходних година помогне људима чији су објекти угрожени. То ће важити за свих девет општина које су због поплава прогласиле ванредну ситуацију – казао је он.

Према речима команданта Градског штаба за ванредне ситуације Видоја Петровића,  важно је да су у доброј мери избегнуте сцене поплава из 2014, захваљујући улагањима која су претходних година била управо у водопривредну инфраструктуру.


– Успели смо да, у мери у којој је то објективно могуће, смањимо штете и, што је најважније, да немамо жртава у овим поплавама и да се стање на терену смирује. Око десет мостова оштећено је на мањим водотоцима као што су Штира, Коренита, Церница и Жеравија, више од сто километара локалне путне мреже разориле су бујичне воде, а велике проблеме правила је Штира, ушла је у 25 до 30 кућа и направила два  озбиљна оштећења на регионалном путу Лозница-Зајача. Подигли смо цео систем, на терену је тренутно осам радних машина, шест камиона, два циркулишу напуњени врећама песка, а ангажовано је и 50  волонтера који пуне вреће и постављају их где је то најпотребније. Наше екипе су 24 сата на терену, имамо  изузетну помоћ Сектора за ванредне ситуације, ЈВП „Србијавода“, а у све су укључени и представници месних заједница – казао је Петровић.

После смиривања ситуације следи санирање терена и активирање већ раније усвојених планова када је у питању рехабилитација и изградња водних објеката, пре свега регулисање нерегулисаних речних корита, рекао је он.  Петровић очекује да ће, пошто су најављене повољније временске прилике стање да се стабилизује, а онда се стичу услови да се, јуче проглашена, ванредна ситуација на територији Лознице укине. Мислим да ће то ићи релативно брзо, рекао је он.

– Предстоји нам период санације штете и активирање планова изградње водних објеката. Пре свега мислим на Штиру која је овога пута донела доста проблема. Иначе, овога пута није било захтева за евакуисање људи, али су у неким домаћинствима сами благовремено изместили стоку и пољопривредну механизацију, поучени ранијим искуствима, али тај простор није ни био сада поплављен – казао је Петровић који је са министром Недимовићем потом обишао поплављено подручје, а пре свега село Брадић које је, према првим проценама, претрпело највећу штету.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У КРУПЊУ – Поплављено 15 кућа

ПОПЛАВА – Јадар се повлачи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )