И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

Киша, која је почела у понедељак, подигла је и ниво Јадра у горњем току, а наставио је да расте и током ноћи. Јутрос (23. јун) око четири сата киша је наставила јаче да пада, што је довело до изливања реке из корита па је обала око моста у Драгинцу брзо прекривена водом. Широки појас поплавног таласа разлио се у њиве, дошао до оближњих кућа, потопио пољоприведно земљиште, а фудбалски терен претворен је поново у огроман базен, слично ситуацији из 2014. године. Како смо сазнали од мештана, критично је било у зору, али вода је продрла само у неколико кућа, док је десетак дворишта потпуно под водом. Преко Великог Села једино је било могуће доћи до центра Брадића јер је правац из Руњана до тог села прекинут код јадарског моста.


– Мислили смо да ће све однети. Ево, и сад је вода велика и брза, али је, ипак, ниво мањи него пре два сата – рекао нам је мештанин Брадића око једанаест пре подне.

Како смо се уверили на лицу места, захваљујући његовом комшији који нас је у пикапу превезао кроз набујали Јадар ближе мосту, под бујицом су уништени сви усеви, кукуруза скоро да нема, а неколико кућа на време је исељено. Вођени искуством од пре шест година, на време су пребацили стоку на безбедно, пољопривредну механизацију претерали код комшија који нису угрожени водом, али током ноћи, ипак, нико није спавао.


– Гледали смо у набујали Јадар и чекали највећи удар, најављиван око десет увече из правца Осечине, где је било критично још јуче поподне. Битно је да нема повређених, сви људи су на безбедном, стока и трактори на сувом, а на пропаст у њивама смо се, нажалост, већ помало и привикли – јада нам се старина док метлом одгурује воду с бетонске стазе испред гараже.

На још неколико места у правцу Горњег Добрића вода је поплавила домаћинства, док су површине њива, највећим делом, биле под водом. На козјачком мосту затекли смо људе како посматрају Јадар и коментаришу да ниво мирује. Неки тврде да је претходне вечери био нижи за чак два-три метра, а други констатују да је на једном месту низводно река прешла из корита, у шта смо се уверили покушавајући да наставимо пречицом кроз поље према Доњем Добрићу, где су њиве на више места такође поплављене. Путничким аутом се до овог села могло једино преко Јадранске Лешнице. Обилазећи терене угрожене Јадром, стигли смо до Јелава, односно моста на самој граници са Лешницом, код скретања за Стражу.


Такве слике није било још од 2014, али је ситуација, ипак, нешто боља захваљујући насипима који су у међувремену изграђени, па су прве куће до реке остале на сувом. Критично је било испод самог моста јер је ниво растао због нанетог шибља и смећа које је на појединим местима правило бране. Саобраћај се на овом делу пута Лозница-Шабац одвијао нешто спорије уз надзор полиције, али није обустављан.

– Ето, овде негде би трабало да прође нови брзи пут, а ми не можемо ни да замислимо како ће то изгледати. Плашимо се да ће неке наше куће остати заглављенеизмеђу два бедема, а да ли ће нас они сачувати од Јадра и Дрине, то ћемо тек видети. Нека нам је бог на помоћи, ако се нешто не измени у пројекту планиране трасе – објашњавају Јелавчани чије се куће налазе у појасу којим је планирана будућа саобраћајна траса до Шапца.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ЛОЗНИЦИ – Поплављено 50 кућа и око 250 хектара ораница

ТЕШКА СИТУАЦИЈА У ЉУБОВИЈИ – Бујица носила мостове

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )