СУЈЕВЕРЈЕ ИЛИ БАХАТОСТ – Ко лупа тегле на раскрсници?

СУЈЕВЕРЈЕ ИЛИ БАХАТОСТ – Ко лупа тегле на раскрсници?

На раскрсници улица Зеке Буљубаше и Жикице Јовановића Шпанца, на двеста метара од центра града, у више наврата дешавала се необична појава, а последњи пут пре неколико дана. Не, није реч о честим сударима, који се овде, иначе, догађају (а није ни чудо када је на сваком ћошку и тротоару паркирано по неколико аутомобила – по правилу џип је на најнепрегледнијем месту), већ о намерном разбијању стакла, односно стаклених флаша или тегли

Конкретно, пре пар вечери неко је насред канализационе шахте разбио две тегле с поклопцем. Комади стакла разлетели су се по асфалту а један поклопац са оштрим остацима одлетео је у страну, покрај пута. У више наврата, после праска стакла, станари зграде и околних кућа у овом крају, како кажу, помислили су да то раде несташна деца, жељна авантуре и ризика, међутим не! Те вечери, после разбијања тегле примећена је жена у белој обући како убрзаним корацима одлази од шахте. Нико није сигуран да ли је она то учинила или је случајно прошла секунд пошто је неко други то урадио.


Оно што су станари зграде раније виђали то је, такође, жена (некада их је две) која излази из аутомобила и на раскрсници лупа флашу. Одмах затим убрзано одлази и нестаје с лица места. Комшилук верујује да су у питању гатке, да неко баја или шта већ, али оно што је извесно, поред непријатности, то је чињеница да стакло прети гумама аутомобила, али и неопрезним пролазницима који могу уништити обућу или повредити ногу. Деца која се често играју испред зграде, на метар од шахте и остатака стакла, такође су угрожена и небезбедна. Док једни тврде да је у питању чисто сујеверје и манифестовање којекаквих враџбина, други, с којима смо разговарали на ову тему, објашњење виде у одагнавању “бачених чини”, које су некоме наметнуте црном магијом.

Да ли неко покушава да се реши враџбина или да некоме другоме науди оваквим неразумним понашањем, загонетка је на коју је тешко одгонетнути, али смо на ову тему разговарали с Милошем Петровићем, свештеником лозничке цркве. По опису ситуације, најверованије јесте по среди гатање, сматра наш саговорник и објашњава да су се раскрснице у нашем народу доживљавале као места на којима се окупљају нечисте силе.

– Садржај тегла, које неко лупа на таквим местима, вероватно је некаква жртва која им се приноси да би била испуњена молба. Такође, ако садржај тегле (или флаше) има некакве везе са одређеном особом, разбијање на раскрсници би требало да дезорјентише ту особу. Како год, овакви потези су резултат празноверице и гатања, а мени је зачуђујуће да се неко још увек бави таквим глупостима – каже свештеник Петровић.


Странице у разним часописима и књигама исписане су на тему враџбина и магија, многи који се баве врачањем и “скидањем” црне магије објашњавају како на основу фотографија и одређених симбола на њима могу да протумаче да ли је реч о чувеној влашкој, ромској или некој другој магији, да ли је особа “нагазила на враџбине” док је прелазила преко раскрснице или су јој намештене испред улазних врата. У влашкој магији друмови се сматрају пребивалиштем снажних магијских моћи. Влашка магија и говори о томе да раскрснице представљају највећи ризик да се навуче црна магија.

Шта се дешава на лозничкој раскрсници, за сада нема јасног објашњења, али становници овог дела Старе вароши кажу да, иако нису сујеверни и не верују у бајање, ипак нису мирни кад виде полупане флаше. Ако ни због чега другог, а оно због бојазни да се деца не повреде или возачи не исеку гуме на аутомобилима, што их може бацити у непотребне трошкове.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Срамота

КОШАРКА (Ж): ЈУНИОРСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ – Припреме у Лозници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )