У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Исељена фабрика бетона – прекинут штрајк глађу

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Исељена фабрика бетона – прекинут штрајк глађу

Фабрика бетона више се не налази у Лозничком Пољу. Њен власник Милан Ђукановић испунио је обећање дато прошле седмице и захтев групе мештана из Улице Луке Стевића. Ђукановић је у уторак почело њено измештање на другу локацију, уважавајући захтеве дела мештана који су се жалили на буку и прашину из овог постројења и тражили забрану проласка тешких камиона поред њихових кућа. Међутим, прича није завршена јер део мештана тражи да буде измештена сва производња са те локације.
Власник бетонаре Ђукановић потврдио је за ЛН да на другу локацију измешта фабрику бетона коју је овде отворио пре неколико година и да ће настојати да због тога радници не остану без посла.
– Тражим алтернативно решење, трудићу се да за сада не дајем отказе радницима, али, ако будем принуђен, мораћу отпустити петнаест радника који су везани за производњу бетона. Што се тиче захтева за измештање остале производње, имам документацију да животну средину не угрожавам ни буком ни емитовањем негативних честица. Производњом блокова бавим се од 1990. и имам папире цертификоване куће да то не угрожава никога. Ако они сматрају да то није довољно, нека изведу било коју релевантну институцију која постоји у Србији и, ако докажу да моја производња блокова нарушава њихов живот, ја ћу је иселити. Нисам то чинио ни фабриком бетона, али пошто се радило о нелегалном објекту, што је био њихов једини адут и признајем своју грешку, испоштовао сам закон. Као што сам обећао, фабрика бетона биће до првог јуна исељена – казао је јуче Ђукановић.

Мештанин Драган Стефановић од јуче је са комшијама Славишом Мишковићем и Зораном Васиљевићем, од седам ујутру, почео штрајк глађу у Улици Луке Стевића б.б, пут према фудбалском игралишту, о чему су писмено обавестили градску управу, односно председницу Скупштине града као и полицијску станицу у Лозници. Он потврђује да је Ђукановић почео пресељење бетоњаре.
– Договор је био да исели одавде све што је везано за производњу, али преса за прављење блокова ради као и погон за сечење и савијање арматуре, а тражили смо да овде остане само канцеларија. Тешки камиони више не пролазе, завршава демонтажу бетоњерке и то је решено. Као што смо најавили, данас, 27. маја, почели смо штрајк глађу и нас тројица штрајкујемо док не уклони и ова два производна погона. Остајемо овде, седимо мирно, испред ове куће, никоме не сметамо, а полиција нас је обилазила и рекли су да их у случају неких провокација и проблема позовемо. О нашем проблему смо писали и председнику државе и одређену документацију смо послали надлежним институцијама – рекао је јуче Стефановић уз одобравање остала два штрајкача.
Међутим, данас (28. мај) дошло је до промене ситуације и њих тројица су прекинули штрајк. Како је објаснио Стефановић разлога су ’’здравствени проблеми код једног од њих’’.

– Долазила су деца и остали чланови породица и тражили да прекинемо штрајк глађу, да не излажемо ризику наше здравље. Одлучили смо да уважимо њихове захтеве и данас смо нешто после 15 сати прекинули штрајк. То не значи да одустајемо од наших захтева да сва производња буде измештена из насељеног места. Напротив, предстоји нам борба јер и даље на стовариште долазе камиони велике носивости, а бука као и прашина су и даље присутни. Обратићемо се поново надлежним институцијама од локалне самоуправе па даље, до републичких да бисмо коначно добили живот достојан човека – рекао је он данас за портал ЛН.
Подсетимо, о овом проблему ЛН су писале у новембру прошле године. Група мештана је тада тврдила да су се због бетоњерке која ради у близини кућа обраћали надлежним службама, али су само добили обећања да ће то бити решено, дати су рокови који су истекли истог месеца, али проблем је остао исти. У улици ка бетонари је недавно постављен саобраћајни знак и уместо шест тона по осовини није дозвољен пролазак возила која су веће укупне тонаже. Међутим, камиони су наставили да пролазе, па је део мештана почео протест и о сваком проласку тешких камиона обавештавао саобраћајну полицију. Онда је Ђукановић, који је, како каже, 30 година приватник, ове седмице решио да испуни решење надлежне инспекције и склони монтажну фабрику бетона што је и учинио.
Бетоњерка је измештена, али сада је проблем остала производња чије исељење траже штрајкачи глађу. Где има воље има и начина па би надлежни требало да реагују, укључе се и код обе стране спора нађу решење за овај проблем. По свему реченом, ова прича још није сасвим окончана.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УМЕСТО ЂАЧКОГ САБОРОВАЊА – Изложбе у част Вуку

УДЕС У БУЛЕВАРУ – Због шахте у бандеру

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )