У  ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Мештани траже измештање фабрике бетона

У  ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Мештани траже измештање фабрике бетона

Бићемо овде и нећемо одустати док се проблем коначно не реши, каже група мештана из Улице Луке Стевића у Лозничком Пољу. Само тражимо да се испоштују наша људска права, закон и решења надлежних органа који забрањују рад такве фабрике на овом месту, прича мештанин Славиша Мишковић. Следи демонтажа фабрике бетона и она ће бити измештена до 31. маја, то је дефинитивно и после тог датума ту више неће бити, каже власник Милан Ђукановић

Због тога што, како тврде, надлежни не решавају њихове проблеме које имају због фабрике бетона у њиховом комшилуку, група од петнаестак грађана из Улице Луке Стевића б.б у Лозничком Пољу од понедељка је почела протест. Они су се окупили недалеко од фабрике незадовољни што и поред прошлог петка постављеног саобраћајног знака ограничења носивости до шест тона, тежи камиони и даље пролазе превозећи терет из фабрике. Објашњавају да у близини њихових кућа, њива и башта,  ради фабрика бетона која им омета нормалан живот.

– Сва возила могу да пролазе осим камиона чија носивост прелази знаком ограничену за овај део улице. Бићемо овде  док се проблем коначно не реши. Због фабрике бетона овуда цео дан пролазе тешки камиони, а она није измештена иако су за то донета решења надлежних институција. Због проласка камиона, празан “миксер”  има  око осам, кипер је и тежи, децу не смемо да пустимо ван дворишта, а дневно их прође ко зна колико.  Обраћали смо се градској управи, саобраћајној полицији, мислили смо да ће знак, постављен са обе стране улице до фабрике бетона,  спречити пролазак камиона, али није и зато протестујемо. Само тражимо да се испоштују наша људска права, закон и решења надлежних органа који забрањују рад такве фабрике на овом месту – прича мештанин Славиша Мишковић.

Он каже да је власник обећавао  измештање фабрике, али се ништа не дешава. Бетонара прави буку, прашине има, а неки дан је, кажу мештани углас, експлодирао филтер и сав цемент је попадао по њиховим двориштима и усевима,  да је “све било бело”.

Нека ради, али на адекватном месту

Мештанка Ивана Стефановић каже да чим затраже решавање проблема из фабрике се позивају на егзистенцију радника.

– Нама није у интересу да радници остану без посла, ниједна кућа не треба да буде без плате, само нам је стало да се поштује закон и бетонара измести јер њој није место у близини кућа. Нека ради, али на другом, адекватном месту. Власник је рекао да је нашао другу локацију за измештање, али  је још увек живимо поред буке и цементне прашине – каже она.

Камиони су у понедељак пробали да прођу поред мештана, створила се гужва, а Драган Степановић, мештанин, каже да је било напето.

-Било је на ивици инцидента, дошла је полиција. Камиони су поново пролазили, али смо у од уторка престали да их блокирамо него саобраћајној полицији јављамо сваки пролазак камиона који крше забрану проласка, а она  реагује. Ако градска управа не удовољи нашим захтевима  да се све од производње одавде исели, спремни смо за штрајк глађу – каже он.

Начелник градске управе Владимир Радојчић упознат је са овим дешавањима.

– У улици је стављен саобраћајни знак и уместо шест тона по осовини, сада није дозвољен пролазак возила која су веће укупне тонаже. Градска управа имала је крајем прошле године јавну набавку за уклањање објекта, али нико се није јавио. Размишљамо да је поново распишемо, а конкретно сада ту ситуацију треба да регулише саобраћајна полиција и предузима мере  из своје надлежности – казао је он за ЛН.

Подсетимо, ЛН су о овом проблему писале у новембру прошле године. Мештанин су тада рекли да су се обратили  надлежним службама, добили су обећања да ће то бити решено и дати су рокови. Рок је истекао 19. новембра, а проблем још траје.

Измештање до краја маја

Власник фабрике бетона Милан Ђукановић, који је, како каже, 30 година приватник, потврдио је тада за ЛН да је добио решење инспекције да у року од 20 дана склони монтажну фабрику бетона.  Тада је казао да је купио поред Дрине парцелу где ће је преселити до марта ове године. Међутим, бетонара је на истом месту.

– Започео сам темеље на новом плацу где планирам да изместим фабрику и бетонирање ће бити завршено до краја седмице, следи демонтажа фабрике бетона и она ће бити измештена до 31. маја, то је дефинитивно и после тог датума ту више неће бити. Због новонастале ситуације размишљам да можда буде искључена из производње и због свега овога  распустим 15 до 20 људи. Мој отац је купио овај плац 1972. и ту сам од тада, од 1990. фирма ради, а од  1997. производња блокова. Не разумем шта је сад разлог да ово раде, то је, по мени, само инат. Имам сертификате да је обављено мерење буке и да не утиче на живот људи, и измерене микрочестице да квалитет ваздуха испуњава услове. Моја грешка је што сам монтажни објекат подигао без дозволе за градњу, али таквих објеката на територији града Лознице има више од сто. Камиони  сада спорадично пролазе, трудим се да иду што мање, само кад морају да бих испоштовао уговорене послове – рекао је он прекјуче за ЛН и поновио да је имао хармоничан однос са комшијама све док један од њих није дошао на идеју да мења кров па је тврдио да му је кућа пукла због проласка камиона и тражио од њега надокнаду од неколико хиљада евра. Тада је, каже, отворена “Пандорина кутија”, и почињу пријаве инспекцијама, све друге приче су, тврди,  “безначајне”.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ КИШЕ И ГРМЉАВИНЕ – Три дана жутог метео аларма

КАКО ПОСЛЕ ЕПИДЕМИЈЕ? – Лиле се неће угасити

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )