ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – Већина поштовала мере

ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – Већина поштовала мере

Током ванредног стања, које је трајало готово два месеца, од 15. марта до 6. маја, биле су, поред осталих, уведене и мере забране кретања током полицијског сата и самоизолације од 14, односно 28 дана. Према подацима Основног јавног тужилаштва у Лозници, било је укупно 14 кривичних пријава за ‘’кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије’’, што није подразумевало само самоизолацију.

– Од тих 14 кривичних пријава до сада је завршено седам, све особе су добиле казну затвора у кућним условима, једна у трајању од шест месеци, две по четири месеца и четири по три месеца. Није још стигла пресуда за три, такође завршена, случаја, док остали тек треба да се окончају. Особе које су добиле пресуде биле су претходно у притвору у Вршцу и Пожаревцу – каже Зоран Несторовић, вршилац функције јавног тужиоца у Лозници.

Што се тиче кршења забране кретања у време полицијског часа, вођени су поступци против 57 лица, од тога су 54 кажњена, а изречене су и три опомене у посебним околностима, каже Милица Перишић, председница Прекршајног суда у Лозници за портал ЛН.

– То су предмети који су одмах урађени, по тзв. хтном поступку, а има још неколико који су остали у редовном поступку, где из неких разлога нису странке доведене. Ових 57 случајева је окончано, али ниједна пресуда није правоснажна и ниједна казна није наплаћена, пошто рок за жалбу тече од укидања ванредног стања до 14. маја. Већ има уложених жалби па ћемо видети шта ће бити коначно.  Где нема жалбе, пресуда постаје прaвоснажнa, а где их буде, видећемо каква ће бити одлука Другостепеног суда. Од 54 пресудe велика већина је од 50.000 динара, а пет је ублажено – каже она подсећајући да Прекршајни суд осим Лознице покрива и општине Мали Зворник, Крупањ и Љубовију.

Највише кршења полицијског сата било је  20. априла када је то учинило пет особа и 6. априла када су се четири особе кретале у време забране. Перишићева истиче да је било дана без кршења ове мере, а они који су је кршили најчешће су били под дејством алкохола.

Углавном, може се рећи да су грађани у великој већини поштовали мере и понашали се дисциплиновано и одговорно.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ЛН ИЗ МАДРИДА – Тренинзи у несвакидашњим условима

У „МУЗЕЈСКИМ ПРИЧАМА“ – Најстарији предмет у Тршићу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )