ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници излечено дванаесторо људи

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници излечено дванаесторо људи

Од свих градова и општина у Мачванском округу, од почетка пандемије, коронавирусом, заражених није било само у Богатићу. Овај податак изнет је на данашњој (12. мај) конференцији за штампу коју је организовао Завод за јавно задравље у Шапцу. Према речима др Драгане Радојичић, начелнице Центра за контролу и превенцију болести, од почетка пандемије у Мачванском округу укупно је узето 3.117 узорака, као и 40 узорака узетих из других округа од припадника војске и полиције. Ретестиране су 74 особе са лакшом клиничком сликом које су биле смештене у Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, у питању су здравствени радници, припадници војске и полиције. Она је истакла да се надзор над путницима из међународног саобраћаја обавља као и пре увођења ванредног стања. До сада се укупно 2.288 лица јавило искључиво у шабачки Завод од којих је 1.967 завршило у изолацији, пошто нису имали никаквих тегоба респираторног типа са сумњом на ковид-19.
– У Мачванском округу на ковид-19 позитивно је 130 особа, и то у Шапцу 72, Лозници 37, девет у Владимирцима, пет у Крупњу, четири у Коцељеви, две у Малом Зворнику и једна у Љубовији. Заражених није било само у Богатићу. Јуче су узета 144 узорка и сви су негативни. Сви контакти које су ових 130 заражених имали, укупно 571 особа, били су у изолацији, у почетку 28 дана, а последњи 14 дана. Имали смо редовно праћење свих особа са лакшом клиничком сликом које су, такође, морале да иду у болнице за лакше оболеле, њих је у Шапцу било 43, у Лозници 20 и у Владимирцима пет, остали су били хоспитализовани на сајму, у Бањи Ковиљачи, КБЦ Земун, Карабурми и у Општој болници у Панчеву. У Мачванском округу укупно су излечене 63 особе (имале су два негативна теста), и то у Шапцу 45, Лозници 12, Крупњу три и по једна у Коцељеви, Малом Зворнику и Владимирцима. У кућној изолацији се налази 116 особа, а под здравственим надзором 321 особа, то су путници приспели у округ – рекла је Радојичићева.
Према речима др Бранка М Вујковића, в. д. директора Завода за јавно здравље, број оболелих на сто хиљада становника у Мачванском округу је 46,44, што је скоро три пута мање у односу на Србију где је просек 144,8. То су, како је рекао, добри резултати с обзиром на то да је Мачвански округ трећи по броју пристиглих људи из иностранства.
– Проценат смртности у округу је 4,6 одсто и већи је у односу на Србију, али с обзиром на то да се стопа смртности рачуна на основу броја умрлих од укупног броја оболелих, а да је мали број оболелих у односу на број становника, учесталост (инциденца) је три пута нижа него на нивоу државе. Већина оболелих су били старији и са пратећим болестима. Гледајући према полу и животној доби, оболели су 68 мушкарaца и 62 жене, чешће су оболевали млађи мушкарци просечне старости 47 година, углавном је оболевала радно способна популација која је више и долазила у контакт са зараженима јер су старији били заштићени – рекао је Вујковић.
На новинарско питање да ли ће бити масовног тестирања становништва, Радојичићева је одговорила да ће следеће недеље бити урађена пилот Национална студија на хиљаду становника, како би се утврдила структура вируса која је била у популацији и да се види да ли су и колики имунитет стекли људи. – На основу те студије ће се видети да ли ће бити масовно тестирање и каква је ситуација у Србији, да ли имамо и какве су нам противепидемијске мере и какав је план за убудуће – рекла је начелница.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – Већина поштовала мере

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ЛН ИЗ МАДРИДА – Тренинзи у несвакидашњим условима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )