У „МУЗЕЈСКИМ ПРИЧАМА“ – Најстарији предмет у Тршићу

У „МУЗЕЈСКИМ ПРИЧАМА“ – Најстарији предмет у Тршићу

Центар за културу Вук Караџић“ у Лозници, који је део Мреже музеја у оквиру пројекта Музејске приче“, представио је недавно свој најстарији предмет, а реч је о огњишту у Вуковој спомен-кући у Тршићу. Како се наводи, када су градитељи копали темеље за Вукову споменкућу пронашли су делове старог огњишта и вериге, као и делове темеља. Иначе, огњиште је било централно место у кући, место које је било најсветлије и најтоплије, а на њему се припремала храна. Поред њега су укућани јели, око њега су примали госте, правили договоре и преносили једни другима знања и веровања, али су уз њега и гуслали.

Могло би се рећи да је огњиште окупљало укућане. За сваку породицу огњиште је представљало симбол њеног непрекинутог трајања (у времену) на једном месту, веровало се да су са њим повезане душе предака па се огњиште веома поштовало – толико да су се људи у њега заклињали. Сматрало се да је велики грех уништити нечије огњиште чак и када више породица није ту живела и када огњиште није имало своју функцију – наводи се у причи о огњишту.

Мештани Тршића сачували су успомену на место Вуковог огњишта скоро читав један векод 1813. када је порушена последња кућа Вуковог оца до 1897. када су Тршићани на месту где је било Вуково огњиште поставили велики дрвени крст и заобилазили га приликом обраде земље. Огњиште у Вуковој кући направио је Вуков деда када се доселио у Тршић, а и данас, у обновљеном објекту знаменитог места, када се потпали ватра, са мало дрва просторија се брзо загреје и боравак у њој је пријатан.

Пројекат Музејске причереализује Град Сарајево у партнерству са Хисторијским музејом БиХ, Центром за културу Вук Караџић“ из Лознице и Заводом за заштиту споменика културе из Краљева, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње „Србија-БиХ 2014-2020“.

                                                                                                                                                     С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА – Настављене предизборне радње

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нема заражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )