У ЗЛАТНОМ ПОТОКУ – Игралиштем против короне

У ЗЛАТНОМ ПОТОКУ – Игралиштем против короне

Четрдесетак домаћинстава у Улици маршала Бирјузова, десни сокак од Карађорђеве у „Златном потоку“, удруженим снагама улепшало је простор поред пута где је пре две деценије постављен кош, временом исхабан, а који је „дотучен“ током недавног реконструисања и асфалтирања улице. Поносни на оно што су урадили и на шта су утрошили слободно време током ванредног стања уведеног због короне, становници кажу да им је најдраже то што су дечурлија од пре двадесет година сада стасала у праве људе и што су се лако организовали да помогну око улепшавања кутка намењеног новим генерацијама за рекреаицују, али и за друге активности.

– Баш у ово време, током НАТО агресије на Србију, окупљали смо се на овој малој раскрсници, а онда одлучили да простор проширимо и доведемо у ред, како би се малишани имали где играти, али и да нам буду на оку јер није било пријатно ишчекивати сирене и скривати се од бомбардовања. Ту се нашао неки стари кош, а комшије су прихватиле моју иницијативу да направимо мало игралиште за баскет – присећа се Драгојло Арнаутовић, један од организатора и нове акције.

Како каже, деца су се одушевила и сви су желели да помогну. Доносили су алат, ексере, а старији су све радили „ручно“, без мешалица и машина. После двадесет година поново су се нашли у вандредним условима и опет су одлучили да ураде нешто слично. Сада су она мала деца порасла и били су мотор за реализацију идеје.

– Када је пре три године почела реконструкција наше улице и изградња канализације, извођач радова је порушио стари кош тако да је овај простор руиниран. Обећали су да ће све поправити када улица буде асфалтирана, али како је то потрајало до пре неколико месеци тако је и обећање заборављено. Зато смо се самоиницијативно организовали и урадили потпуно ново игралиште. Поставили смо и заштитну ограду изнад потока, а уредили смо и део његовог тока. Овде кад затреба може да се паркира неколико возила јер је улица, иначе, узана. Трудили смо се да све буде квалитетно и безбедно урађено. Кош је нов и исцртане су линије за играње баскета, али овде намеравамо да се окупљамо и за Петровдан, када се пале лиле, као и за друге потребе. Лакше је кад постоји место где можемо и ми и деца да се састајемо – додаје Арнаутовић.

Постављена је и клупа, мањи сточић, тако да старији могу играти домине или шах, а деца „не љути се, човече“. Све су сами финансирали и поделили трошкове. Свако је дао колико је могао, неки су периодично долазили да помогну, како им је време дозвољавало, али су, како кажу, доказали да слога чини чуда. Платили су раднике које су звали да обаве нешто крупније послове, оно што нису могли сами, као и изнајмљивање скипа за ископавање земље. Поставили су бетонске цеви кроз које сада протиче поток, терен је избетониран, подзида армирана и обрађена. Уз слогу и ентузијазам направили су нешто лепо и корисно за цео комшилук. Удружили су се и улепшали средину у којој живе, а бригу о корони потиснули у други план. Ускоро ће овде почети и прве „утакмице“, а позив је упућен свој деци из краја да дођу и уживају у игри, чим се за који дан сви послови заврше.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ”БАЊА КОВИЉАЧА” – Није више ковид болница

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Два позитивна од 88 узорака

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )