ПРИВРЕДА У ПРВОМ ТРОМЕСЕЧЈУ – Следе три кључна месеца

ПРИВРЕДА У ПРВОМ ТРОМЕСЕЧЈУ – Следе три кључна месеца

Претходних година прва три месеца нису доносила велики скок у броју привредних друштава и предузетничких радњи, а какав ће резултат бити на крају децембра показивало је друго тромесечје. Ова година донела нам је нешто са чим се нисмо никада сусрели – пандемију, затварање граница, ’’успављивање’’ уобичајеног живота, полицијски час, закључане радње и у радно време. Да је вирус уз плућа ’’ударио’’ и економију сасвим је извесно, а какав ће то траг оставити тек ће се јасно видети. У Мачванском округу, показују подаци Агенције за привредне регистре (АПР), у шест од осам локалних самоуправа дошло је до, углавном, благог пораста броја предузећа, али у свега три порастао је и број предузетничких радњи.

Највише предузећа у прва три месеца ове године покренуто је у Шапцу – 40, а у исто време угашено их је 11, у Лозници је основано 12 привредних друштава, седам је затворено, у Богатићу је однос четири према два, у Малом Зворнику два према један, а у Крупњу није било ни оснивања ни гашења. У Владимирцима и Коцељеви није угашено ниједно предузеће, а покренута су два, односно једно, док је Љубовија једина отишла у ’’минус’’ – основана су три привредна друштва, угашена четири.

Као и прошле године, предузетништво у Лозници највише напредује у округу, Јадрани су основали 111 предузетничких радњи, а 85 затворили. У плусу су још само Владимирци са основаних 11 и угашених шест и Мали Зворник са покренутих 13 и затворене две фирме. Крупањски предузетници затворили су чак 42 радње, а свега 17 основали, у Богатићу је 26 предузетника покренуло посао, а 33 су ставила катанац на врата, док је у Љубовији и Коцељеви стање остало непромењено, пошто је у регистар АПР уписан и из регистра избрисан подједнак број предузетничких радњи, по 27 у Азбуковици и по 13 у јужној Посавотамнави. Шапчанима већ неко време предузетништво не иде најбоље па се тако наставило и почетком ове године, основано је округло стотину радњи, а затворено их је 109.

Овај период пандемија коронавируса ’’закачила’’ је при самом крају па је питање колико је утицала на резултате, али је зато у априлу нанела огромну штету већини привредних субјеката, а извесно је да ће се то осећати и наредних месеци.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПО ПОВРАТКУ НА РАДНА МЕСТА – Како спречити инфекцију ковидом-19?

ЛОЗНИЧАНИН У ВОЈНОЈ МИСИЈИ У СОМАЛИЈИ – Из даљине Србија се боље види

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )