ПО ПОВРАТКУ НА РАДНА МЕСТА – Како спречити инфекцију ковидом-19?

ПО ПОВРАТКУ НА РАДНА МЕСТА – Како спречити инфекцију ковидом-19?

Како се епидемија новог коронавируса ближи крају и Влада Србије ублажава мере за њено сузбијање тако је све ближи и повратак на радна места оних који су током изолације радили од куће. Смањена активност вируса, међутим, никако не значи и да се треба опустити и помислити да више нема опасности, већ се, напротив, по повратку у радну средину треба придржавати противепидемијских мера. Због тога је Одсек за промоцију здравља Завода за јавно здравље из Шапца издао препоруке о понашању на радном месту.

Ризик од инфекције на радном месту, свакако, постоји па би, најпре, послодавци требало да одштампају и на видним местима истакну протокол о понашању запослених на радном месту. На улазима у објекат у којем се посао обавља потребно је поставити дезобаријере, просторије треба често проветравати, а клима урђаје одржавати чистим и припремити их за сезону. На радном месту мора се, као и ван њега, одржавати физичко одстојање од колега и клијената, а заштитне маске треба користити уколико се на радном месту пружају услуге људима, или ако у радном простору борави више од две особе. Употребљене маске треба правилно скинути, без додиривања предње површине, и одложити их заједно са искоришћеним рукавицама у кесу, а одмах затим и у канту за смеће. Након скидања маске и рукавица обавезно је прање руку што топлијом водом и сапуном.

Руке, и иначе, треба прати чешће, а обавезно по доласку на посао, пре и после јела, употребе тоалета, брисања носа папирним марамицама и чишћења радног простора, а повремено их треба и дезинфиковати. Уколико, из неког разлога, није могуће опрати руке водом и сапуном, онда је потребно користити дезинфекциони гел или течност за дезинфекцију на бази алкохола.

У случају прехладе, и других здравствених проблема, не треба долазити на посао до оздрављења, а о томе треба обавестити послодавца и потражити лекарску помоћ. Сви запослени код којих се појаве симптоми прехладе морају бити удаљени са посла.

Радно окружење потребно је дезинфиковати алкохолом или средством за дезинфекцију, а препоручује се брисање површина хлорним препаратима више пута у току дана.

Уколико не морате, немојте јести и пити док сте на послу. Препоручује се да се храните код куће, или да понесете купљен или направљен оброк и избегавате дељење прибора за јело са осталима.

Коришћење дувана и дуванских производа потребно је забранити на радном месту, односно треба се придржавати већ постојећег Закона о заштити становништва од дуванског дима, јер, поред свега осталог лошег што доноси, пушење онемогућава и правилно коришћење и ношење заштитне опреме – маски и рукавица.

Спровођењем ових противепидемијских мера, стоји у саопштењу, смањује се могућност ширења инфекције ковидом-19.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Још четворо заражених у Лозници

ЛОЗНИЧАНИН У ВОЈНОЈ МИСИЈИ У СОМАЛИЈИ – Из даљине Србија се боље види

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )